VOJSKA NAPALA

Talačka kriza okončana krvoprolićem: Ubijena 23 taoca

Ministarstvo je navelo da je to konačan bilans poginulih u akciji u gasnom kompleksu In Amenas
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 11:32h

Talačka kriza u Alžiru je konačno okončana, ali nažalost krvoprolićem.

U akciji alžirskih snaga bezbjednosti ubijeno je ukupno 23 taoca i 32 islamistička otmičara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Alžira. 

Ministarstvo je navelo da je to konačan bilans poginulih u akciji u gasnom kompleksu In Amenas, kao i da je oslobođeno 107 stranih talaca i 685 Alžiraca, prenio je Rojters.

Vojska demontira eksplozivne naprave koje su postavljene na više mjesta u velikom postrojenju.

Htjeli su samo strance

Napadači su ranije preko svog portparola poručili svoje zahtjeve, među kojima su kraj francuske vojne akcije na Maliju te puštanje pojedinih zatvorenika iz alžirskih zatvora.

Jedan Alžirac, koji je uspio da pobjegne otmičarima kazao je da oni "žele samo strance".

"Teroristi sa kojima smo razgovarali su nam rekli da mi nemamo ništa s tim jer smo Alžirci i muslimani i da nas neće zadržati, već da žele samo strance", rekao je Iba El Haza, radnik britanske naftne kompanije "Britiš petroleum" (BP), kojoj i pripada postrojenje koje su islamisti napali u srijedu.

El Haza, vozač u BP-u, rekao je u intervjuu za agenciju Frans pres da su otmičari govorili različitim akcentima - jedan egipatskim, jedan tunižanskim, jedan alžirskim, dok je jedan od njih govorio "engleski ili neki drugi strani jezik".

"Bili su naoružani 'kalašnjikovima', drugim automatskim puškama i velikim oružjem koje ne znam kako se zove i ručnim minobacačima", kazao je on.

El Haza je rekao da je, zajedno sa još nekoliko ljudi, nakon što je u četvrtak počela akcija oslobađanja talaca koju je izvela alžirska vojska, odlučio da po svaku cijenu pobjegne.

Savjet bezbjednosti UN osudio otmicu u Alžiru

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija osudio je u petak napad "iz mržnje" i uzimanje talaca u gasnom potrojenju na jugu Alžira za koje je odgovorna naoružana grupa bliska Al Kaidi.

"Savjet bezbjednosti najoštrije osuđuje teroristički napad na lokaciji Ain Amenas u Alžiru", piše u saopštenju koje je usvojilo to 15-člano tijelo.

Savjet bezbjednosti pozvao je, takođe, države članice UN da "aktivno sarađuju sa alžirskim vlastima". U saopštenju se, takođe, ističe da se prilikom akcija u borbi protiv "terorizma" moraju poštovati "međunarodni zakoni" u oblasti "ljudskih prava i izbjeglica".

Vlade više zemalja čiji su državljani među taocima u Ain Amenasu pozvali su Alžir da učini sve da zaštiti živote talaca.

Četiri dana poslije napada islamista na ovo gasno postrojenje u Alžiru, tamošnji mediji navode da je oslobođeno gotovo 100 stranih državljana, a da je od početka akcije spašavanja radnika stradalo 12 talaca. Od 132 stranih državljana koliko ih je bilo zatočeno, pušteno je gotovo 100, što je znatno više nego što stoji u prethodnim izvještajima, ali i dalje je nepoznata sudbina ostalih stranaca koji su radili u tom kompleksu u Sahari.

Nije jasno da li su preostali stranci i dalje u zatočeništvu ili su poginuli u operaciji koju je alžirska vojska izvela u četvrtak. Mediji navode da je od početka vojne operacije spašavanja radnika ubijeno 12 talaca, među kojima ima i stranaca i Alžiraca. Napadači su tvrdili da je 35 talaca poginulo juče u vojnoj operaciji.

Američki Stejt department saopštio je sinoć da je državljanin SAD Frederik Butačo, koji je bio među taocima, ubijen. Američki mediji navode da je sudbina jođ dvoje Amerikanaca nepoznata.

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je jutros da su oslobođena tri Rumuna koji su bili među taocima.

Alžir osudio na smrt lidera Al Kaide u Sjevernoj Africi

Alžirski sud osudio je na smrt lidera ogranka Al Kaide u Sjevernoj Africi Abdelmaleka Drukdela, koji se nalazi u bjekstvu, zbog povezanosti sa dvostrukim samoubilačkim napadom izvršenim 2007. godine, objavila je agencija APS.

Drukdel, koji predvodi organizaciju Al Kaida u islamskom Magrebu (AQIM), osuđen je zbog učestvovanja u bombaškim napadima na zgradu vlade i kancelarije Komiteta za izbjeglice Ujedinjenih nacija, u kojima je poginulo 26, a ranjeno 177 ljudi.

Još desetoro njegovih saradnika takođe je osuđeno na smrt, šestoro od njih u odsustvu, objavila je APS, dodajući da je samo četvoro optuženih u ovom slučaju bilo u sudnici da čuje presudu.

Agencija AFP navodi da je vijest o kazni objavljena u trenutku kada je druga grupa povezana s Al Kaidom u Alžiru, otela grupu stranaca i lokalnih stanovnika, na gasnom polju u blizini granice sa Libijom.

Galerija