Hiljade francuskih vojnika se sprema za akciju

Pariz je poslao stotine vojnika u Mali i od petka započeo vazdušne napade na sjeveru zemlje
9 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 21:00h

Francuska će okončati intervenciju u Maliju kada situacija u toj afričkoj zemlji bude ponovo stabilna, poručio je francuski predsjednik Fransoa Oland, pojačavajući izglede za dugotrajnu i skupu operaciju protiv pobunjenika koji su povezani sa Al Kaidom.

Pariz je poslao stotine vojnika u Mali i od petka započeo vazdušne napade na sjeveru zemlje, koja bi, kako strahuju zapadne i regionalne države, mogla postati sjedište islamističkih ekstremista za napade u Africi i Evropi.

Hiljade afričkih vojnika trebalo bi da preuzme kontrolu nad ofanzivom, ali regionalne trupe još nisu „operativne” - što bi se moglo očekivati naredne sedmice, naveo je Rojters.

„Imamo jedan cilj. Da osiguramo da kada napustimo zemlju, kada završimo intervenciju, Mali bude bezbjedan, ima legitimne vlasti, izborni proces i da nema više terorista koji predstavljaju prijetnju po njegovu teritoriju“, rekao je Oland na konferenciji za novinare tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministar inostranih poslova Loran Fabjus, u pratnji Olanda, poručio je da bi ofanziva protiv pobunjenika u Maliju mogla da potraje sedmicama. Međutim, organizovanje izbora moglo bi da potraje i mjesecima.

Francuski borbeni avioni nastavili su napade su pobunjenike a desetine francuskih oklopnih vozila upalo je u prijestonicu Bamako tokom noći, čime je prisustvo francuskih trupa u Maliju povećano na 750 vojnika.

Pariske vlasti planiraju da razmjeste 2.500 vojnika u svoju bivšu koloniju kako bi ojačali vojsku Malija i sarađivali sa interventnim jedinicama država Zapadne Afrike.

Ministri odbrane zemalja Zapadne Afrike sastali su se u Bamaku da bi podržali plan za ubrzano raspoređivanje 3.300 regionalnih vojnika, predviđenih planom intervencije koji su podržale Ujedinjene nacije.

Sjever Malija, ogromnu i negostoljubivu oblast pustinja i krševitih planina, zauzeo je prošle godine savez islamista sačinjen od sjevernoafričkog ogranka Al Kaide AQIM, odmetničke grupe MUJWA i domaćih pobunjenika Ansar Dine.

Svako odlaganje pružanja podrške vazdušnim napadima francuskih snaga na islamističke baze moglo bi omogućiti pobunjenicima da pobjegnu u pustinju ili u planine, tamo se regrupišu i započnu sa novim napadima, upozorila je agencija Rojters.

Poubnjenici, za koje francuski zvaničnici ističu da su mobilni i dobro naoružani, pokazali su da mogu da uzvrate, istjeravši vladine snage iz Diabalija, 350 km od Bamaka.

Građani Malija uglavnom pozdravljaju francusku intervenciju.

„Sa dolaskom Francuza, počeli smo da uviđamo da se situacija na frontu mijenja u našu korist“, rekao je Aba Sanare, mještanin Bamaka.

Džihadistička osveta

Stručnjaci za bezbjednost upozorili su da bi multinacionalna intervencija u Maliju, predstavljena kao vladina kampanja protiv „terorizma“, mogla izazvati džihadističku odmazdu protiv Francuske, Zapada i afričkih saveznika.

Američki zvaničnici su čak upozorili na veze između AQIM-a, Boko Harama u Nigeriji i Al Šababa u Somaliji. Al Šabab, koji je osujetio pokušaj spasavanja francuskog tajnog agenta kojeg su Somalijci držali kao taoca, zatražili su od muslimana širom svijeta da se uzdignu protiv „hrišćanskih“ napada protiv islama.

„Naša braćo u Maliju, pokažite strpljenje i toleranciju i pobijedićete. Borbeni avioni nikada nisu oslobodili neku zemlju“, poručio je portparol somalijskih ekstremista, šeik Ali Mohamud Rage.

Galerija

Bonus video: