"Dženeral motors" prkosi Trampu: "Ševrolet" će praviti u Meksiku

Sindikat Ujedinjenih radnika auto-industrije nazvao je odluku razočaravajućom
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 14:54h

Portparol "Dženeral motorsa" saopštio je da ta kompanija nastavlja sa svojim planom proizvodnje novog automobila "ševrolet blejzer" u Meksiku, uprkos kritikama američkog predsjednika Donalda Trampa upućenim domaćim preduzećima koja sele proizvodnju vozila u inostranstvo.

Donald Tramp vrši pritisak na proizvođače automobila da više vozila proizvode u SAD u okviru napora da u ponovnim pregovorima isposluje izmjene Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) u korist SAD-a.

"Ostajemo posvećeni radu sa administracijom na modernizaciji NAFTA-e", rekao je portparol "Dženeral motorsa" Pet Morisej dodajući da je odluka i proizvodnji vozila u Meksiku donijeta prije više godina, prenosi agencija Rojters.

Tramp je ranije kritikovao "Dženeral motors" što vozila pravi u Meksiku, a prodaje ih u Sjedinjenim Državama, podsjeća Tanjug.

Sindikat Ujedinjenih radnika auto-industrije nazvao je odluku "Dženeral motorsa" razočaravajućom.

"Sve to se događa u vrijeme dok se radnici 'Dženeral motorsa' i članovi sindikata ovde u SAD otpuštaju i nemaju posao", navodi se u saopštenju Ujedinjenog sindikata.

Proizvođači automobila smatraju da bi im uspjeh pregovora o NAFTA sporazumu omogućio da integrišu proizvodnju širom Sjeverne Amerike i učinio proizvodnju konkurentnijom u odnosu na rivale u Aziji i Evropi.

Tramp je više puta zaprijetio da će povući SAD iz ovog sporazuma, osim ako on ne bude prepravljen na način koji favorizuje Sjedinjene Države.

Bonus video: