Grupa od 57 zemalja zahtijeva istragu ratnih zločina u Siriji

Zahtjev su potpisale mnoge evropske države, poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Španije, kao i Australija, Japan, Novi Zeland...
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 18:57h

Međunarodna zajednica je pozvala Savjet bezbjednosti UN da zatraži od Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraži zločine u Siriji.

Najmanje 52 osobe su poginule, a na destine je ranjeno u današnjoj eksploziji na Univerzitetu u Alepu, na sjeveru Sirije, prenosi Rojters saopštenje opozicione Opservatorije za ljudska prava, dok gradonačelnik ovog grada tvrdi da su poginule čak 82 osobe, javlja BBC.

Sirijska državna televizija javlja o "terorističkom napadu na Univerzitet", u kojem ima žrtava.

Za sada nije poznat uzrok eksplozije. Opozicija tvrdi da je riječ o bombardovanju, a vojni izvori da su pobunjenici ispalili raketu koja je promašila cilj i pogodila Univerzitet. Ostali izvori kažu da je riječ o eksploziji automobila bombe.

Univerzitet se nalazi u dijelu Alepa pod kontrolom vojske lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu.

U artiljerijskom napadu snaga režima na centralnu provinciju Homs ubijeno je 10 ljudi, tvrde opozicioni aktivisti. Aktivisti tvrde da je nasilje u toku i u drugim djelovima zemlje - na sjeveru, južno od Damaska, kao i istočno od prijestonice.

U napadima sirijske vojske na predgrađe Damaska dan ranije poginulo je najmanje 126 ljudi, a širom Sirije stradalo je 26-oro djece.

Grupa od 57 zemalja uputila je zahtjev Savjetu bezbjednosti UN, u kome traži da MKS sprovede istragu o ratnim zločinima u sukobu u Siriji.

Švajcarska je poslala zahtjev Savjetu bezbjednosti koji je jedino tijelo koje to može da traži od MKS, ali je žestoko podijeljen po pitanju građanskog rata u Siriji koji traje već 22 mjeseca.

Zahtjev su potpisale mnoge evropske države, poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Španije, kao i Australija, Japan, Novi Zeland, nekoliko afričkih i pacifičkih zemalja.

Libija i Tunis, koji su doživjeli "arapsko proljeće", takođe su potpisali inicijativu, koja je rezulat istrage UN u kojoj je utvrđeno da postoji snažan dokaz da su u Siriji u protekle dvije godine počinjeni zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

U pismu se zahtijeva da Savjet bezbjednosti od MKS traži istragu "bez izuzetaka i bez obzira na navodne počinioce".

Prema podacima Opservatorije, najmanje 3.500 djece, ubijeno je od početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine, dok Ujedinjene nacije navode da je od tada poginulo ukupno 60.000 ljudi.

Sirijska državna televizija je za smrt djece u ponedjeljak okrivila "teroriste", prenio je AFP.

Rusija zatvorila konzulat

"Generalni konzulat Rusije u Alepu je obustavio rad", izjavio je portparol ruske ambasade u Siriji, napominjući da građani povodom konzularnih pitanja sada treba da se obrate konzularnom odjeljenju ambasade u Damasku, prenijela je agencija Ria novosti.

Veći dio Alepa kontroliše opoziciona Slobodna sirijska armija, a u gradu vlada nestašica hrane i ljekova.

Galerija

Bonus video: