Telegraf: "Moguć novi Folklandski rat"

Britansko ministarstvo odbrane, pred referendum na Folklandskim ostrvima, razmatra plan dovođenja dodatnih trupa, ratnih brodova i borbenih aviona na ova ostrva - "ukoliko to bude potrebno"
177 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 15:59h

Prema pisanju britanskog lista "Telegraph", vojska Velike Britanije razmatra "niz vojnih opcija" po pitanju sve većih tenzija na relaciji London - Buenos Aires zbog situacije oko Folklandskih ostrva.

Razmatra se plan dovođenje dodatnih trupa, ratnih brodova i borbenih aviona na ova ostrva - "ukoliko to bude potrebno", ističe "Telegraph" - pred referendum koji će se na ovim ostrvima održati 11. marta ove godine na kojem će stanovnici odlučiti na čijoj teritoriji zapravo žive. List se poziva na izvore iz britanske vojske.

Takođe se razmatra "demonstracija sile", drugim riječima - organizovanje vojnih vježbi i slanje flote brodova razarača, fregate i podmornice. Druga opcija koja je na stolu, ali je skuplja, uključuje slanje 16. brigade koju čini oko 8,000 vojnika.

U izvještaju britanskog lista napominje se da London smatra da Argentina u ovome trenutku nema "ni političke volje ni vojne snage za sukob". No, takođe se ističe da je premijer Kameron istakao kako "Britanija mora biti spremna na sve moguće situacije". Podsjetimo, prošle nedjelje Kameron je rekao za BBC kako je Britanija "spremna da braniti Folklandska ostrva".

Kada je riječ o referendumu planiranom za mart ove godine, očekuje se da će 100% glasača glasati "DA" s obzirom da su stanovnici Folklanda, njih oko 3,000, Britanci. Referendumsko pitanje će glasiti: "Da li želite da Folklandska ostrva zadrže aktuelni status prekomorske teritorije Velike Britanije?"

Britanski šefovi tajnih službi upozoravaju da bi Argentina mogla da izvede "agresivan potez" u vrijeme održavanja referenduma. Po pitanju kakav bi to "potez" mogao da bude, navodi se da bi Argentina mogla da pošalje manju grupu koja bi na ostrvu "postavila argentinsku zastavu kao provokaciju" ili bi, recimo, argentinska mornarica mogla da "kruži oko ostrva" kao vid zastrašivanja.

S druge strane, ukoliko Britanija angažuje svoju mornaricu, mogući su i oružani incidenti. Britanija na ostrvima trenutno ima oko 1,500 vojnika, 4 RAF "Typhoon" vojna aviona i baterije protivvazdušnog oružja i artiljerije. Britanski razarač, "HMS Edinburgh", stalno se nalazi "u patroli" na prostoru južnog Atlantika, uz još dva patrolna broda - "HMS Clyde" i "HMS Protector".

Izvori koje je "Telegraph" koristio za pisanje na ovu temu dodaju da, u privatnoj komunikaciji, britanski zvaničnici ministarstva odbrane ističu kako Britanija ne bi imala previše šansi kada bi Argentina pokrenula "opštu" intervenciju po pitanju zauzimanja ovih spornih ostrva. Konkretno, britanski general Sir Majk Džekson istakao je još u januaru prošle godine da Britanija ne bi bila u stanju da povrati kontrolu nad ostrvima ukoliko bi ona bila zauzeta od strane argentinskih snaga.

"Šta bi se desilo kada bi argentinske snage uspjele da zauzmu avionsku pistu "Mount Pleasant"? Tada bi naše mogućnosti zauzimanja ostrva bile gotovo nemoguće. Nismo u stanju da vazdušne snage prebacimo morskim putem", rekao je Džekson za "Telegraph".

Britanske snage danas su znatno slabije ukoliko ih uporedimo sa snagama koje su 1982. preuzele kontrolu nad ostrvima za vrijeme vojne kampanje koja je trajala 2 mjeseca. Argentina se ostrva nikada nije odrekla, a stavovi aktuelne predsjednice Kirhner danas su još snažniji - naročito od kada su otkrivene velike potencijalne zalihe nafte. Ova nova otkrića ujedno su potstakla i London da ustraje u svom cilju zadržavanja kontrole nad Folklandskim ostrvima, uprkos tome što se ona nalaze oko 8,000 milja daleko od Velike Britanije.

Galerija

Bonus video: