I žene čuvaju bezbjednost na granici između Izraela i Egipta

"Nije slučajnost što ima toliko žena u terenskoj obavještajnoj službi – uz sve poštovanje muškarcima, žene imaju posebne sposobnosti"
156 pregleda 0 komentar(a)
žene vojnici, vojska, Foto: Huffpost.com
žene vojnici, vojska, Foto: Huffpost.com
Ažurirano: 14.01.2013. 09:04h

Napuštajući izviđačku poziciju napravljenu da izgleda kao pješčana dina, četiri vojnikinje izlaze na otvoreno sa podignutim puškama. Njihovi borbeni pokliči podsjećaju na zov galebova, a ispod kaciga vire im repovi.

Tim Mor je izviđačka jedinica na ograđenoj izraelskoj granici sa Egiptom koja dežura tokom noći kako bi presrela moguće upade iz haotične Sinajske pustinje. Poput desetina drugih jedinica duž napete granice, i ova jedinica se sastoji isključivo od ženskih članova.

„Ne krijemo se, a oni (egipatski vojnici) vide da smo djevojke, i ponekad pokušavaju da nam privuku pažnju porukama – kao jednom kada su posložili kamenje u pijesku u obliku srca“

Svaki upad u Sinaj bi razbjesnio Egipćane, od kojih mnogi negoduju zbog potpisivanja mirovnog sporazuma sa Izraelom koji je u velikoj mjeri demilitarizovao poluostrvo 1979. Zbog toga je hvatanje islamističkih gerilaca ili nelegalnih afričkih imigranata prije nego što stignu do granice strateški prioritet Izraela.

I mada je polna jednakost u izraelskoj vojsci dobro poznata, kada je u pitanju očuvanje mira sa Egiptom preko granice, žene su možda na cijeni više od njihovih muških kolega.

"Nije slučajnost što ima toliko žena u terenskoj obavještajnoj službi – uz sve poštovanje muškarcima, žene imaju posebne sposobnosti“, kazala je major Ošrat Bačar, šefica operacija u Sajarimu. Ona nije željela da detaljiše, međutim penzionisana generalka Rut Jaron, bivša glavna portparolka izraelske vojske kazala je da u vrijeme regrutacije žene imaju više skolnosti prema strpljivom čekanju koje je potrebno za nadzor.

"Ovo je uloga za koju je potrebna disciplina, aktivnost i dugoročna usredsređenost, što nijesu osobine koje su česte među 18-godišnjim i 19-godišnjim muškim vojnicima“, kazala je Jaron.

U kamufliranim bunkerima koji služe kao granične pozicije, dešava se da šest do sedam timova provedu i po nekoliko dana skoro nepomični po velikoj vruićini, gledajući kroz dvoglede i obavještavajući preko radija o sumnjivim kretanjima

Hiljade žena takođe prate snimke sa izraelske granice iz visokotehnoloških bunkera.

U kamufliranim bunkerima koji služe kao granične pozicije, dešava se da šest do sedam timova provedu i po nekoliko dana skoro nepomični po velikoj vruićini, gledajući kroz dvoglede i obavještavajući preko radija o sumnjivim kretanjima.

„Posjeduju istrajnost i koncentraciju“, kazao je David Cur, bivši general koji upravlja Izrealskim obavještajnim centrom.

„Obavještajna služba u Izraelu je prva koja je to počela da cijeni i koja je u skladu sa tim uključila i ženski personal“.

Uloga žena u obavještajnoj službi je ovih dana prilično aktuelna tema zahvaljujući novom holivudskom filmu o lovu na Osamu bin Ladena, i nakon uspjeha televizijske serije „Domovina“ u kojima su žene agenti CIA glavne ličnosti. U knjizi koju je napisao bivši pripadnik američke elitne mornaričke jedinice koji je učestvovao u operaciji u kojoj je ubijen Bin Laden 2011. takođe se navodi da je jedna analitičarka zaslužna za pronalaženje mete.

Uloga žena u obavještajnoj službi je ovih dana prilično aktuelna tema zahvaljujući novom holivudskom filmu o lovu na Osamu bin Ladena, i nakon uspjeha televizijske serije „Domovina“ u kojima su žene agenti CIA glavne ličnosti

"Po mom mišljenu, dok su muškarci fizički snažniji, žene su često sistematičnije, temeljnije i više obraćaju pažnju na detalje, što je dobro za prikupljanje i analizu obavještajnih podataka“.

Na egipatskoj granici, Izraelci takođe imaju mješovite policijske granične jedinice kao i mješovite pješadijske jedinice, nazvane „divlje mačke“ koje su zadužene za patrole i zasjede. Jedna od pripadnica ovih jedinica je odlikovana za hrabrost nakon što je u septembru ubila džihadističkog napadača, koji je prethodno usmrtio jednog vojnika. Tim Mor je bio na dužnosti u avgustu 2011, kada su džihadisti upali i ubili osam Izraelaca. Izraelske snage su ubile pet egipatskih pograničnih policajaca dok su jurili napadače što je izazvalo krizu u odnosima sa Kairom. Činjenica da nijesu spriječile taj incident progoni Tim Mor.

„Sve što vidimo na drugoj strani smatramo potencijalnom prijetnjom“, kazala je jedna od pripadnica.

Izraelske vojnikinje nose dugu kosu svezanu u rep zbog čega je vidljivo da su žene, a u borbenoj uniformi za oružjem predstavljaju neuobičajen prizor.

„Ne krijemo se, a oni (egipatski vojnici) vide da smo djevojke, i ponekad pokušavaju da nam privuku pažnju porukama – kao jednom kada su posložili kamenje u pijesku u obliku srca“, kazala je poručnica Tima Mor.

Bonus video: