Sjeverna Koreja se sprema za novi nuklearni test

Južnokorejska obavještajna služba pojačala je nadzor u dijelu pokrajine Hajgjong-pukto, gdje se vrši nuklearno testiranje
56 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.01.2013. 08:56h

Sjeverna Koreja će možda sprovesti još jedan nuklearni test između 13. i 20. januara, piše južnokorejski list “Čunan Ilbo”.

Navodno je jedan zvaničnik sjevernokorejske ambasade u Pekingu obavijestio kineske vlasti o predstojećem razvoju događaja.

Južnokorejska obavještajna služba pojačala je nadzor u dijelu pokrajine Hajgjong-pukto, gdje se vrši nuklearno testiranje.

Sjeverna Koreja je do sada obavila dva podzemna nuklearna testa, 2006. i 2009

Satelitski snimci ne pokazuju nikakve znakove priprema za nuklearni test, međutim južnokorejski ministar za ujedinjenje Ju Vu-ik kaže da, prema iskustvu, testiranje projektila Sjeverne Koreje obično prate nuklearne probe.

Satelit Kvangmjongsong-3

Pjongjang je sredinom decembra lansirao raketu “Unha-3”, koja je u orbitu postavila satelit “Kvangmjongsong-3”. KBC je došla u posjed satelitskih fotografija na kojima se vidi kupola iznad reaktora.

KBC je došla u posjed satelitskih fotografija na kojima se vidi kupola iznad reaktora

Sjeverna Koreja je do sada obavila dva podzemna nuklearna testa, 2006. i 2009.

U međuvremenu, kako je javila južnokorejska Radio-televizija KBC, Sjeverna Koreja je završila izgradnju nuklearnog reaktora u Jongbjonu.

KBC je došla u posjed satelitskih fotografija na kojima se vidi kupola iznad reaktora. Kupola je visoka 40, a prečnika je 22 metra.

Na osnovu tih fotografija, južnokorejski nuklearni stručnjaci zaključili su da je Pjongjang završio izgradnju reaktora, koja je počela 2010.

Bonus video: