Došlo do greške

SAD: Ponovo se rade DNK analize u 800 slučajeva

Jedan laboratorijski tehničar čije ime nije navedeno nije precizno selektovao DNK uzorke u slučajevima na kojima je radio od 2001-11
0 komentar(a)
22.02.2019. 12:51h

Forenzičari u Njujorku otvorili novu istragu u više od 800 slučajeva silovanja u posljednjih deset godina, za koje se sumnja da nisu dobro istraženi DNK tragovi.

Jedan laboratorijski tehničar čije ime nije navedeno nije precizno selektovao DNK uzorke u slučajevima na kojima je radio od 2001-11, piše "Njujork tajms".

Novim provjerama je do sada utvrđeno da u 26 slučajeva tehničar nije našao DNK tragove iako su postojali.

"Prvi put se nešto ovako dogodilo", izjavila je Elen Borakov, portparolka medicinske laboratorije koja vrši provjere DNK profila iz pljuvačke, spermatozoida i krvi osumnjičenih.

Laboratorija godišnje izvrši provjeru oko 1.500 seksualnih napada koji se dogode u Njujorku i okolini.

Nova istraga je pokazala da je tehničar koji je radio na slučajevima u nekim predmetima provjeravao pljuvačku, dok u nekim nije, da bi kasnije došlo do grešaka prilikom hemijskih testova kada je istraživao pronađenu spermu.

Direktorka forenzike u centru Mečtild Princ rekla je za njujorški list da i pored grešaka nije došlo do toga da neko bude pogrešno optužen, već su se pokazivali negativni rezultati u slučajevima gde su pronađeni dokazi odgovarali DNK profilu izvršitelja.

Istraga je do sada proverila 431 od 843 sporna slučaja, uz napomenu da je tehničar koji je pravio greške dao otkaz u novembru 2011. poslije devet godina rada.