Ubistva kvare statistiku dugovječnosti Amerikanaca

Istraživači su uočili da su ubistva u SAD drugi među vodećim uzrocima smrti među mladima uzrasta 15-24 godine
58 pregleda 1 komentar(a)
Scena zločina, Foto: Flickr
Scena zločina, Foto: Flickr
Ažurirano: 10.01.2013. 09:38h

U SAD ima mnogo više ubistava nego u bilo kojoj drugoj bogatoj zemlji, dijelom i zbog rasprostranjenog posjedovanja vatrenog oružja i jer se ono neobezbijeđeno, nezaključano drži po kućama, piše u izvještaju objavljenom usred žestoke javne debate o ograničavanju držanja i nošenja oružja.

Izvještaj koji su prošle noći objavile dvije vodeće zdravstvene istraživačke ustanove, stiže manje od mjesec dana nakon ubistva 20 djece i šest odraslih u osnovnoj školi u Konektikatu. Taj zločin umno poremećenog sina jedne vatrene ljubiteljke oružja, raspalio je je debatu o potrebi strože kontrole posjedovanja oružja.

Predsjednik Barak Obama je obećao brzu akciju da se ograniče mogućnosti za oružano nasilje i obećao da neće bježati od pitanja koja duboko dijele njegovu zemlju. Izvještaj Državnog istraživačkog savjeta i Zavoda za medicinu konstatuje da je oružano nasilje faktor smanjenja očekivanog životnog vijeka Amerikanaca. U SAD se dogodi šest nasilnih smrti na 100.000 stanovnika, nekoliko puta više nego u bilo kojoj od 16 drugih bogatih zemalja.

Finska je najbliža američkoj statistici sa nešto više od dvije nasilne smrti na 100.000 stanovnika. Amerikanci - statistički - zato umiru mlađi nego ljudi u skoro svim ostalim bogatim zemljama. Pored oružanog nasilja, uzrok je što im je hrana najkaloričnija i što, vozeći pijani, izazivaju više saobraćajnih nesreća. U SAD se takođe više umire od droge, viša je nego u drugim bogatim zemljama i smrtnost odojčadi i smrtnost od side.

Rezultat je da je očkivani životni vijek muškaraca u SAD najkraći među 17 zemalja - 75,6 godina, a životni vijek žena u SAD je na drugom mjestu - 80,7 godina. Analizom su obuhvaćeni Kanada, Japan, Australija i zemlje Zapadne Evrope. Loše zdravlje nacije ima ekonomske posljedice za potrošače i poreske obveznike, a radna snaga je zato slabija nego u drugim visoko razvijenim zemljama.

Istraživači su uočili da su ubistva u SAD drugi među vodećim uzrocima smrti među mladima uzrasta 15-24 godine. Velika većina tih ubistava je izvršena vatrenim oružjem. Sjedinjene Države imaju najvišu stopu posjedovanja vatrenog oružja među bogatim zemljama: 89 komada oružja na svakih 100 Amerikanaca, a čak 35 do 50 odsto ukupnog broja oružja u vlasništvu građana u svijetu je - u SAD.

Jedan od uzroka velike količine oružja u rukama američkih građana, kažu istraživači, je kultura lične autonomije, protiv prodiranja vlasti i drugih subjekata u lični život. Te vrijednosti vode pravo do oružja, a oni koji se za njega zalažu, ukazuju da je posjedovanje oružja osnovno pravo, utvrđeno u Drugom amandmanu Ustava SAD.

Predsjednik Obama želi da Kongres vrati na snagu bar opštu zabranu držanja jurišnog, vojnog i njemu sličnog oružja, da zatvori "rupe" koje omogućavaju kupcima oružja da izbjegnu bezbjednosnu provjeru i da ograniči mogućnost posjedovanja šaržera velikog kapaciteta.

Bonus video: