Brak ili nasilje: Starac od 90 godina oženio djevojčicu od 15

Stručnjaci navode da su i roditelji djevojčice odgovorni čim su pristali da daju dijete za čovjeka koji bi mogao da joj bude djed
57 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2013. 17:04h

Nedavni brak 90-godišnjaka iz Saudijske Arabije sa djevojčicom od 15 godina izazvao je osudu organizacija za ljudska prava i korisnika društvenih mreža u kraljevstvu.

Diskusija je posebno žučna na Twitteru, putem kojeg aktivisti organizacija za ljudska prava kritikuju roditelje djevojke jer su dali svoje dijete čovjeku koji je više decenija stariji od nje, piše Alarabiya.net.

Mladoženja, međutim, insistira da je njegov brak legalan i da je platio 17.500 dolara za nevjestu, čiji je otac iz Jemena, a majka iz Saudijske Arabije.

Starac je već prve bračne noći počeo da sumnja da su nevjesta i njena majka skovale neku zavjeru, jer je, prema njegovim riječima, djevojka te večeri ušla u spavaću sobu prije njega i zaključala vrata, kako on ne bi mogao da uđe u sobu. Djevojčica je pobjegla kod svojih roditelja već drugog dana nakon udaje.

Starac je rekao da će tužiti porodicu nevjeste kako bi mu vratili ili mladu ili miraz koji je dao za nju.

"Trebaju li novinski naslovi o ovom slučaju da budu kako je čovjek od 90 godina kupio djevojki... ili kako je otac prodao svoju kćerku...", piše Alarabiya.net

Članica saudijskog Nacionalnog udruženja za ljudska prava (NSHR), Suhaila Zein al-Abedin, pozvala je vlasti da intervenišu u ovom slučaju da što je prije moguće spasu djevojčicu tragedije.

Abedin napominje da se brak u islamu mora zasnivati na uzajamnom pristanku, što, smatra on, nije slučaj ovdje, čim se djevojčica zaključavala u sobi.

Abedin navodi i da su i roditelji djevojčice odgovorni čim su pristali da daju dijete za čovjeka koji bi mogao da joj bude djed. Ona je zahtijevala definisanje starosne granice za udaju, što bi prema njenom mišljenju trebalo da bude 18 godina, kako bi se na taj način mogli kazniti počinioci koji na brak primoravaju maloljetne djevojke.

Džamal al-Toueiki, psiholog, kaže da prisilni brak može dovesti djevojke u situaciju da budu zlostavljane, što dalje vodi mogućem samoubistvu.

U jednom od komentara na Twitteru korisnica Samira al-Ghamdi psiholog u centru za zaštitu djece, je o čitavom slučaju napisala:

"Trebaju li novinski naslovi o ovom slučaju da budu kako je čovjek od 90 godina kupio djevojki... ili kako je otac prodao svoju kćerku...", piše Alarabiya.net.

Bonus video: