SAD odbacuju Asadov govor i traže da napusti položaj

Američki Stejt Department odbacio je nedjeljni govor sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kao beznačajan pokušaj da zadrži vlast u svojoj zemlji
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2013. 11:13h

Asadov govor "još je jedan pokušaj režima da zadrži vlast i ne čini ništa da sirijski narod ostvari političku tranziciju", rekla je u izjavi portparol Stejt Departmenta Viktoria Nuland.

"Njegova je inicijativa bez temelja u stvarnosti, potkopava napore zajedničkog specijalnog predstavnika UN i Arapske lige, Ladara Brahimija, i samo bi omogućila režimu da nastavi svoju krvavu represiju nad sirijskim narodom", dodala je Nuland i ponovila poziv SAD-a Asadu da napusti predsjedničku funkciju.

Bašar al-Asad predstavio je u nedjelju ono što je nazvao novom inicijativom za okončanje rata u Siriji ali su to njegovi protivnici odbacili kao još jedan pokušaj da ostane na vlasti.

Asad je juče pred oduševljenim pristalicama u prepunoj Operi u Damasku nakon 7 mjeseci održao svoj prvi javni govor u kojem se obratio sirijskoj i svjetskoj javnosti. On je pozvao na nacionalnu mobilizaciju u "ratu koji brani zemlju" proglašavajući pobunjenike koji se bore protiv njega za teroriste i strane agente s kojima je nemoguće pregovarati.

Njegova nova inicijativa, uključujući i konferenciju za pomirenje koja bi isključivala "one koji su izdali Siriju", nije sadržavala nikakve ustupke i izgleda kao ponavljanje predloga koje protivnici odbacuju otkako je ustanak počeo prije skoro dvije godine.

Iran podržao Asadov plan

Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi izrazio je podršku planu sirijskog predsjednika Bašara Asada o mirnom rješenju krize u Siriji.

"U skladu sa našom pozicijom i radi rješavanja sirijske krize političkim putem, Iran podržava sveobuhvatan plan o prekidu konflikta u zemlji koji je predložio predsjednik Al Asad", rekao je Salehi prema kanalu Pres s TV, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Rojters, pozivajući se na iranske medije, prenosi Salehijeve riječi da taj plan "odbacuje nasilje i terorizam i bilo kakvo strano miješanje u sukob" i daje pravce za budućnost Sirije "putem sveobuhvatnog političkog procesa".

Davutoglu: Nemoguće je da Asad ostane na čelu Sirije

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je danas kako poslije 60.000 ubijenih u Siriji, kao i ogromnog razaranja, nije moguće da predsjednik Bašar Al Asad ostane na čelu te zemlje.

Davtoglu je to rekao nakon što se Asad juče obratio naciji i ponudio plan za rješenje sukoba u toj zemlji.

Inače, visoki turski zvaničnik govorio je danas na konferenciji za novinare povodom 5. Konferencije turskih ambasadora u Izmiru.

Turski šef diplomatije je ocijenio da Asad samo nastavlja s praznim obraćanjima i podsjetio da je čitav demokratski svijet priznao sirijsku opoziciju.

"Moram istaknuti da je očigledno da Asad nije svjestan svojih odgovornosti na Bliskom istoku i opravdanih zahtjeva tamošnjih naroda. Isto tako nije svjestan odgovornosti za rušenje svoje zemlje u posljednje dvije godine", tvrdi Davutoglu.

Ministar Davutoglu smatra da sirijski predsjednik ne govori kako bi udovoljio narodu, upozorivši ga kako ne treba svoju odgovornost prenositi na strane sile.

"Da li su spoljne sile dovele sirijske gradove u takvo stanje da liče na gradove nakon bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Može li se objasniti današnja slika Halepa i Homsa?! Koja vlast može bombardovati svoje gradove i narod? Asadovo ograđivanje od odgovornosti za ove događaje je pogrešno", istakao je Davutoglu.

Vezano za Asadovu mirovnu ponudu, turski ministar je pojasnio da je slična ponuda bila predložena i tokom njihovog sastanka prije dvije godine.

No, prema riječima Davutoglua, zbog posljednjih dešavanja u Siriji, Asad je izgubio povjerenje.

"Ono što on govori danas i što je govorio prije dvije godine isto je. Ali, situacija se danas uveliko promijenila u odnosu na prije dvije godine. Tada je broj poginulih bio između tri i pet hiljada, dok danas u Siriji imamo oko 60.000 poginulih! Zbog toga je nemoguće da Asad sa svojim praznim obećanjima održi vođstvo u ovoj zemlji" rekao je šef turske diplomatije.

Ministar Davutoglu je takođe istakao da je potrebno da Asad uspostavi dijalog s predstavnicima svog naroda.

Galerija

Bonus video: