Vojni incident na osjetljivoj granici: Međusobne optužbe Indije i Pakistana

Indija i Pakistan su tri puta ratovali a "linija kontrole", međunarodno priznata granica, dijeli Kašmir na koji pravo polažu i Nju Delhi i Islamabad
0 komentar(a)
Pakistan, Indija, Foto: Reuters
Pakistan, Indija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2013. 12:57h

Indijska vojska opovrgla je informacije da su njeni vojnici danas napali pakistanski vojni punkt u Kašmiru i u tom napadu ubili jednog pakistanskog vojnika, a još jednog ranili.

"Pakistan je prekršio prekid vatre. Naša vojska je uzvratila vatru", rekao je predstavnik indijske vojske pukovnik Džagadiš Dahija.

"Niko od naših vojnika nije prešao 'liniju kontrole' i u incidentu nismo imali poginulih ili ranjenih", naglasio je Dahija.

U 2012. je bilo 75 incidenata između indijskih i pakistanskih snaga u Kašmiru u kojima je život izgubilo ukupno 8 osoba

Drugi predstavnik indijske vojske, pukovnik Rađeš Kalia, rekao je da je indijski vojni punkt u Čarudi, oko 100 kilometara sjeverozapadno od Srinagara bio izložen "neizazvanom i teškom petosatnom napadu minobacačima i pješadijskim oružjem".

"Uzvratili smo na vatru", dodao je.

Indija i Pakistan su tri puta međusobno ratovali a "linija kontrole", međunarodno priznata linija razdvajanja, dijeli Kašmir na koji pravo polažu i Nju Delhi i Islamabad.

U 2012. godini bilo je 75 incidenata između indijskih i pakistanskih snaga u Kašmiru u kojima je život izgubilo ukupno osam osoba.

Bonus video: