Čavezovo stanje teško, inauguracija neizvjesna

Šest dana prije inauguracije za novi predsjednički mandat lider Venecule Ugo Čaves bori se sa komplikacijama koje izaziva “ozbiljna plućna infekcija” nastala nakon operacije.
3 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 19:00h

I dok je prema svim informacijama Čavesovo stanje teško, Vlada je sa druge strane optužila opoziciju da “maniplucijama” povodom njegove bolesti želi da destabilizuje zemlju.

Pedesetosmogodišnji Čavez je imao četvrtu operaciju raka na Kubi 11. decembra, poslije čega su počeli respiratorni problemi. Informaciju o teškoj plućnoj upali u Karakasu je objavio ministar informisanja Ernesto Viljegas.

“Nakon delikatne operacije koju je imao 11. decembra, komandant Čavez suočava se sa komplikacijama koje su rezulat ozbiljne plućne infekcije. Ova infekcija je izazvala respiratorne probleme koji zahtijevaju da se komandant Čavez pridržava stiriktnog režima liječenja", saopštio je Viljegas.

Čavez nije viđen u javnosti od kada je operisan u Havani, što podstiče spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju. Čavez bi 10. januara trebalo da položi zakletvu za još jedan predsjednički mandat, međutim kako javlja BBC još se ne pominju nikakve prognoze a ni planovi o predsjedničkoj inauguraciji za sljedeću sedmicu.

Vlasti Venecuele tvrde da javnosti prenose sve podatke o predsjednikovom zdravlju, ali su počele da kruže glasine da je Čavezovo stanje lošije nego što je objavljeno.

Vlade Venecule je zbog spekulacija optužila opoziciju da želi da destabilizuje zemlju "manipulacijama" i "medijskim psihološkim ratom".

"Vlada Bolivarske Republike Venecuele upozorava bolivarski narod na psihološki rat koji međunarodni mediji šire u vezi sa zdravljem šefa države, sa namjerom da destabilizuju Bolivijsku Republiku Venecuelu i poreknu volju izraženu na predsjedničkim izborima 7. oktobra prošle godine i da zaustave bolivarsku revoluciju na čelu s Čavezom", kaže Viljegas koji je savjetovao narodu da ne podliježe medijskom ratu koji je povodom Čavesovog zdravstvenog stanja započela "transnacionalna medijska mreža".

I potpredsjednik Venecuele Nikolas Maduro koji je prošle nedjelje posjetio Čavesa na Kubi, rekao je da opozicija pokušava lažima i manipulacijama da poljulja povjerenje naroda u vlast. Maduro kaže da manipulacije dolaze iz SAD.

"Vjeruju da je došlo njihovo vrijeme i da je započeo period ofanzive desnice i ovdje, i na međunarodnom nivou", rekao je Maduro ne precizirajući da li misli na američku vladu ili na venecuelansku opoziciju u Sjevernoj Americi.

Venecuelanska opozicija prethodno je kritikovala Madura zbog oskudnih informacija o zdravstvenom stanju Čavesa, a u srijedu je glavna opoziciona koalicija zatržila od Vlade "istinu".

Maduro i predsjednik kubanskog parlamenta Diosdado Kabelo su saopštili da su na Kubi sa Čavesom održali sastanak "radne grupe" čiji je cilj određivanje strategije uoči inauguracije.

"Predsjednik Čavez je svjestan svih okolnosti, kao i toga da živi u kompleksnim okolnostima. Svjestan je bitke, on se bori i ima duha kao i uvijek, sa snagom koju uvijek ima, s energijom koju uvijek ima, s povjerenjem i sigurnošću, i to je ono što je rekao da prenesemo našem narodu. On se bori uz podršku svoje porodice, i podršku svih nas", rekao je Maduro i dodao: "Ujedinjeni smo kao nikada do sada".

Pedesetosmogodišnji Ugo Čaves je u oktobru izabran za novi šestogodišnji predsjednički mandat, a njegova partija je na izborima za guvernere i poslanike prethodno pobijedila u 20 od 23 savezne države Venecuele.

Galerija

Bonus video: