Grupa kineskih novinara se suprostavila cenzuri

Novinari u listu "Sautern vikli" su negodovali ne samo zbog promjene poruke nego i zbog izmjene naslova i dizajna, kao i činjeničnih grešaka u tekstu.
0 komentar(a)
Southern Weekly, Foto: AP
Southern Weekly, Foto: AP
Ažurirano: 04.01.2013. 17:05h

Grupa kineskih novinara otvoreno se suprostavila lokalnom šefu Komunističke partije za propagandu, tražeći njegovu ostavku zbog promjene uvodnika u listu "Sautern vikli" (Southern Weekly).

U rijetkom suprostavljanju cenzoru, u provinciji Guangdung 60 novinara tog lista žalilo se u četvrtak zbog toga što je uvodnik u novogodišnjem izdanju, u kojem se pozivalo na političku reformu, bez saglasnosti uredništva promijenjen u pohvalu Komunističke partije.

Druga grupa od 35 bivših novinara tog lista danas je zatražila ostavku partijskog šefa za propagandu u toj provinciji Tuoa Džena, koga smatraju lično odgovornim za te promjene. Za njega su rekli da je donio najmračniji period u posljednje tri decenije u medijskoj industriji u Guangdungu, jednoj od najotvorenijih u Kini.

Novinari ističu da su snažni i kredibilni mediji od suštinske važnosti za zemlju i čak potrebni vladajućoj partiji.

"Ukoliko mediji izgube kredibilitet i uticaj, kako će onda vladajuća partija učiniti da se njen glas čuje ili kako će ubijediti svoj narod", navedeno je u njihovom pismu.

U originalnoj verziji uvodnika upućeni su pozivi na demokratiju, slobodu i poštovanje ustava.

Riječi "Kineski san je san o vladavini ustava" prvo su ublažene, u uobičajenom procesu koji je dijelom posljedica samocenzure a dijelom konsultacija s partijskim cenzorima. To je, međutim, zatim još više promijenjeno, prema riječima novinara, bez znanja urednika, veče pred štampanja.

U konačnoj verziji pisalo je da je kineski san o renesansi bliži nego ikad ranije, zahvaljujući liderima Komunističke partije.

Novinari su negodovali ne samo zbog promjene poruke nego i zbog izmjene naslova i dizajna, kao i činjeničnih grešaka u tekstu.

List Global tajms (Global Times), koji je pod kontrolom partije, stao je danas u odbranu vlasti objavljivanjem uvodnika u kojem navodi da mediji ne mogu da "romantično" postoje izvan političke realnosti zemlje.

Još jedan pekinški list našao se na meti cenzora. Internet izdanje "Janhuang Čunćiu" (Yanhuang Chunqiu), proreformskog dnevnika koji se često oglušuje o cenzuru, danas je blokirano.

Bonus video: