Deset najvećih svjetskih misterija koje nijesu razriješene

Uprkos naporima najvećih istoričara današnjice, najučenijih kriptografa i najupornijih lovaca na blago, istorija je puna zagonetki koje ni danas nisu riješene
236 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2013. 09:07h

Rijetko priče imaju moć da nam momentalno privuku pažnju na način kako to rade misterije. Kodovi, zagonetke i zagonetna umjetnost nas kopkaju zbog svojih intriga: Zašto je poruka kodirana? Koje se to velike tajne iza njih kriju?

Uprkos naporima najvećih istoričara današnjice, najučenijih kriptografa i najupornijih lovaca na blago, istorija je puna zagonetki koje ni danas nisu riješene. Slijedi popis 10 najvećih šifrovanih misterija na svijetu.

Vojnićev rukopis

Nazvan po poljsko-američkom prodavcu starih knjiga Vilfridu M. Vojniću, koji ga je nabavio 1912. godine, Vojnićev rukopis je detaljna skripta na 240 strana na jeziku ili pismu koje je u potpunosti nepoznato.

Stranice takođe obiluju živopisnim crtežima neobičnih dijagrama, čudnih događaja i biljaka koje se ne podudaraju ni sa jednom poznatom vrstom, što dodatno doprinosi intrigantnosti dokumenta i poteškoćama u njegovom dešifrovanju.

Originalni autor rukopisa ostaje nepoznat, međutim, utvrđeno je da su stranice nastale između 1404. i 1438. Nazvan je „najmisterioznijim rukopisom na svijetu“.

Postoji mnogo teorija u vezi s porijeklom i prirodom rukopisa. Neki vjeruju da je trebalo da se bavi temama iz srednjovjekovne ili rane moderne medicine. Mnoštvo slika biljaka nagovještava da se možda radi o nekoj vrsti udžbenika za alhemičare.

Činjenica da su mnogi dijagrami astronomskog porijekla, kombinovani sa neidentifikovanim biološkim crtežima, čak je navela neke teoretičare da tvrde da je knjiga vanzemaljskog porijekla. Jedna stvar oko koje je većina teoretičara saglasna jeste da knjiga nije prevara, imajući u vidu količinu vremena, novca i detalja koji su potrebni za njen nastanak.

Kriptos

Kriptos je misteriozna skulptura koju je dizajnirao umjetnik Džim Sanborn i koja se nalazi odmah ispred sjedišta CIA u Lengliju. Toliko je misteriozna da čak ni CIA nije u potpunosti provalila kod. Skulptura sadrži četiri natpisa, mada su tri provaljena, četvrti ostaje misterija.

Sanborn se 2006. godine izgovorio da u prvim natpisima postoje tragovi za rješavanje posljednjeg, a 2010. godine je objavio još jedan trag.

Bealove šifre

Bealeove šifre su set od tri šifrovana teksta koji navodno otkrivaju lokaciju jednog od najvećih zakopanih blaga u američkoj istoriji: hiljade kolograma zlata, srebra, nakita. Zlato je prvobitno nabavio misteriozni čovjek po imenu Tomas Džeferson Beale 1818. dok je napredovao u Koloradu.

Od tri šifrovana teksta, samo je drugi provaljen. Zanimljivo je to što se ispostavilo da je ključ za dešifrovanje Deklaracija nezavisnosti – što je takođe zanimljivo imajući u vidu da se Beale zove isto kao autor Deklaracije nezavisnosti.

Dešifrovani tekst otkriva državu u kojoj je blago zakopano: Okrug Bedford, Virdžinija, ali je precizna lokacija vjerovatno šifrovana u nekom od ostalih tekstova. Do dana današnjeg lovci na blago pretražuju brda okruga Bedford često bez ovlaštenja kopajući ne bi li pronašli plijen.

Festski disk

Misterija Festskog diska je priča koja zvuči kao neka od onih iz filmova o Indijani Džonsu. Otkrio ga je italijanski arheolog Luiđi Pernijer 1908. u minojskoj palati na Knososu. Disk je napravljen od pečene gline i sadrži misteriozne simbole i mogao bi predstavljati nepoznati oblik hijeroglifa.

Vjeruje se da je nastao negdje u drugom milenijumu prije nove ere. Pojedini akademici vjeruju da hijeroglifi podsjećaju na simbole linearenog A i linearnog B pisma koja su nekada korištena na antičkom Kritu. Jedini problem? Linearno A nije moguće dešifrovati. Danas je disk jedna od najpoznatijih zagonetki arheologije.

Šagborski natpis

Ako iz daljine pogledate spomenik iz osamnaestog vijeka, koji se nalazi u engleskom okrugu Stefordšir, pomislićete da je on ništa drugo do vajarska reinkarnacija poznate Pusenove slike “Arkadijski pastiri”. Ako pogledate izbliza, primijetićete neobičan niz slova: DOUOSVAVVM – kod koji niko nije uspio dešifrovati više od 250 godina.

Iako identitet osobe koja je uklesala kod ostaje misterija, spekuliše se da bi on mogao biti trag koji su za sobom ostavili vitezovi templari o tome gdje se nalazi Sveti gral. Mnogi najveći svjetski umovi su pokušali da provale kod i nijesu uspjeli, uključujući Čarlsa Dikensa i Čarlsa Darvina.

Slučaj Tamam Shud

Smatran jednom od najvećih australijskih misterija, slučaj Tamam Shud se vrti oko neidentifikovanog muškarca koji je pronađen mrtav, u decembru 1948. godine, na plaži Somerton u Adelejdu.

Pored činjenice da čovjek nikada nije identifikovan, misterija je produbljena još više kada je u skrivenom džepu pantalona pronađeno parče papira na kojem je pisalo Tamam Shud.

Fraza na persijskom znači „gotovo je”, a korištena je na posljednjoj stranici zbirke pjesama „Rubajat” Omara Hajama.

Da misterija bude još veća, kasnije je otkrivena kopija Hajamove zbirke koja sadrži šifrovani kod za koji se vjeruje da ga je ostavio mrtvi muškarac.

Usljed sadržaja Hajamove poeme, mnogi smatraju da poruka možda predstavlja svojevrsno pismo samoubice, ali do danas nije riješena kao ni slučaj.

Vau! Signal

Jedne ljetne noći, davne 1977. godine, volonter za SETI (Agencije za traženje vanzemaljske inteligencije), Džeri Ehman, možda je postao prvi čovjek koji je do sada primio poruku vanzemaljskog svijeta.

Ehman je skenirao radio talase iz dalekog svemira, nadajući se da će slučajno nabasati na signal koji bi imao obilježja kao da su ga poslala inteligentna bića sa drugih planeta, a onda je vidio da mu očitavanja naglo „skaču“.

Signal je trajao 72 sekunde, najduži period vremena koji je mogao biti izmjeren opremom koju je koristio Ehman.

Bio je glasan i izgledalo je kao da dolazi sa mjesta gdje ljudska noga nikad nije kročila: iz sazvježđa Strijelca, u blizini zvijezde Tau Sagitari, udaljene 120 svjetlosnih godina.

Ehman je pored ispisa signala napisao „Wow!” te je on tako i dobio ime.

Svi pokušaji da se signal ponovo locira su propali, što je dovelo do mnogo kontroverzi i misterije u vezi s njegovim porijeklom i značenjem.

Zodijakova pisma

Zodijakova pisma su niz od četiri šifrovane poruke za koje se vjeruje da ih je napisao poznati serijski ubica Zodijak, koji je terorisao stanovnike priobalne oblasti San Franciska kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih godina.

Pisma su, najvjerovatnije, napisana s ciljem da se ismiju novinari i policija i mada je jedno od njih dešifrovano, ostala tri nijesu nikada. Identitet Zodijaka takođe ostaje misterija, mada Zodijakovih ubistava nije bilo od 1970.

Uputstva iz Džordžije

Uputstva iz Džordžije, koja nekada nazivaju i „Američki Stonhendž“, granitni je spomenik podignut 1979. godine u okrugu Elbert, u Džordžiji. Na njemu se nalaze natpisi na osam jezika: engleskom, španskom, svahili, hindi, hebrejskom, arapskom, kineskom i ruskom.

Natpisi su, zapravo deset „novih“ zapovijesti za „Doba razuma“. Kamenje je poslagano i u skladu sa određenim astronomskim karakteristikama. Mada spomenik ne sadrži šifrovane poruke, njegova svrha i porijeklo ostaju obavijeni velom tajne. Naručio ih je čovjek koji još uvijek nije adekvatno identifikovan i koji je poznat pod pseudonimom R. C. Kristijan.

Od deset zapovjesti, prva je možda najkontroverznija: Održati ljudskost ispod 500 000 000 u stalnoj ravnoteži sa prirodom“.

Mnogi to shvataju kao dozvolu za smanjenje ljudske populacije na manje od navedene cifre, a kritičari su takođe pozivali na uništavanje kamenih ploča. Pojedini teoretičari zavjera čak vjeruju da su oni podignuti od strane „Luciferovog tajnog društva“ koje poziva na novi svjetski poredak.

Rongorongo

Rongorongo je sistem misterioznih hijeroglifa ispisanih na različitim artefaktima koji se nalaze na Uskršnjem Ostrvu. Mnogi vjeruju da predstavljaju izgubljeni sistem pisanja i da bi mogao predstavljati jedan od svega tri ili četiri nezavisna otrkića o pisanju u ljudskoj istoriji.

Do danas nijesu dešifrovani, a njihove prave poruke - za koje neki vjeruju da kriju informacije o civilizaciji ovog ostrva - će možda zauvijek biti izgubljene.

Galerija

Bonus video: