Indija: Nakon silovanja, djevojku htjeli da pregaze autobusom

Tragovi ugriza, krv, sperma i kosa, kao i svjedočenja njenog momka trebalo bi da posluže kao dokaz protiv optuženih
3 komentar(a)
Indija protest, Foto: Beta/AP
Indija protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.01.2013. 12:30h

Osumnjičeni za silovanje mlade studentkinje u autobusu u Nju Delhiju, pokušali su da je, nakon napada, pregaze autobusom, prenijela je danas indijska štampa pozivajući se na izvještaje policije.

Momak silovane djevojke, koji je pretučen metalnom šipkom izbačen iz autobusa nakon višestrukog silovanja mlade žene, uspio je na vrijeme da je makne van domašaja autobusa, kojim su silovatelji htjeli da je pregaze, navodi se u policijskom izvještaju na 1.000 strana. Izvještaj će biti podnesen pravosuđu u četvrtak.

Više dnevnih listova i TV stanica navodi da je mlada žena, koja je preminula u subotu veče od posljedica silovanja 16. decembra, ugrizla trojicu napdača u pokušaju da im pobjegne

Više dnevnih listova i TV stanica navodi da je mlada žena, koja je preminula u subotu veče od posljedica silovanja 16. decembra, ugrizla trojicu napdača u pokušaju da im pobjegne.

Tragovi ugriza, krv, sperma i kosa, kao i svjedočenja njenog momka trebalo bi da posluže kao dokaz protiv optuženih.

Zbog silovanja studentkinje je uhapšeno šest osoba. Pet muškaraca bi trebalo da se sjutra nađe pred posebno sazvanim sudom zbog ubistva i silovanja. Šestom optuženom, koji navodno ima 17 godina, trebalo bi da sudi sud za maloljetnike, ali mu se sprema medicinsko ispitivanje, kako bi bila utvrđena njegova starost, kazao je portparol policijske uprave Delhija.

Advokati suda u Nju Delhiju gdje bi trebalo da bude održano suđenje optuženima, najavili su da će odbiti da brane šestoricu optuženih.

"Odlučili smo da se nijedan advokat ne pojavi na odbrani optuženih jer bi bilo nemoralno braniti ih", kazao je advokat Sanjaj Kumar, član Advokatske komore Saketa.

Prema njegovim riječima, 2.500 registrovanih advokata na sudu odlučilo je da "ostane po strani" kako bi osigurali "brzu pravdu" što znači da će advokati osumnjičenih morati da budu službeno dodijeljeni.

Ako budu proglašeni krivima, optuženima prijeti smrtna kazna, saopštio je ranije ministar unutrašnjih poslova Sušilkumar Šinde.

Advokati neće da zastupaju počinioce silovanja

Nijedan advokat neće da zastupa počinioce silovanja čija je žrtva preminula, u sudskom procesu koji sjutra počinje u sudu u Nju Delhiju, saopštili su danas iz advokatskog udruženja.

"Odlučili smo da nijedan advokat ne zastupa u odbrani optužene za silovanje pošto bi bilo nemoralno braniti ih u postupku", izjavio je Sandžaj Kumar, advokat i član Savjeta advokata prijestoničkog Okružnog suda Saket za agenciju AFP.

Kumar je potvrdio da nijedan od 2.500 registrovanih advokata u Okružnom sudu Saket u južnom Nju Delhiju gdje će se suditi počiniocima zločina, neće učestvovati u tom sudskom procesu i da su "odlučili da ostanu po strani kako bi osigurali brzu pravdu", što znači da će vlasti morati da imenuje branioce optuženih.

Pripadnicima delhijske bande sjutra počinje suđenje u Okružnom sudu Saket kada će policija predstaviti prikupljene dokaze na 1.000 strana i očekuje da će i formalno biti podignuta optužnicu protiv šestorice mladića koji su 16. decembra silovali 23-trogodišnju studenkinju medicine i njenog momka u autobusu u Nju Delhiju.

Ministar predlaže da zakon nosi naziv po žrtvi silovanja

Indijski ministar obrazovanja Šaši Tarur pozvao je vlasti u Nju Delhiju da otkriju ime preminule žrtve koju su silovali članovi delhijske bande, kako bi revidirani zakon za takve zločine nosio ime po njoj, javio je danas britanski BBC.

"Ona je ljudsko biće s imenom, ne samo simbol. Pitamo se kakav je interes u istrajavanju na anonimnosti žrtve silovanja delhijske bande. Zašto ne dati ime u čast nje kao stvarne osobe sa sopstvenim identitetom", naveo je Tarur na Tviteru.

Ministar smatra da, ukoliko se njeni roditelji ne protive, revidirani zakon za suzbijanje silovanja treba da bude nazvan po njoj, navodi BBC.

Bonus video: