DOČEK NOVE

Zemlja ulazi u 2013. godinu, Sjeverna Koreja u 102.

Prvi na svijetu novu godinu su dočekali Božićno ostrvo i Republika Kiribati, sa oko 13 sati razlike u odnosu na srednjoevropsko vrijeme
8 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 14:34h

Nova godina stigla je na Novi Zeland i Fidži u podne po našem vremenu, a nakon njih 2013. godinu dočekaće druga ostrva u Pacifičkom okeanu.

Prvi na svijetu novu godinu su dočekali Božićno ostrvo i Republika Kiribati, sa oko 13 sati razlike u odnosu na srednjoevropsko vrijeme, a ostrvo Četam u blizini Novog Zelanda slavilo je petnaest minuta kasnije.

U jedan sat popodne u novu godinu ušli su Maršalska ostrva i istočni djelovi Rusije, a sat kasnije novu godinu će dočekati i Australija.

U sidnejskoj luci Nova godina je dočekana čuvenim vatrometom uz zvuke i boje koje je izabrala Kajli Minog koja je i domaćin zabave vrijedne 6,6 miliona australijskih dolara.

Gradonačelnik Sidneja Klover Mur rekao je da se očekuje da veličanstveni vatromet posmatra oko milion i po gostiju, i njegova očekivanja su ispunjena.

Dolazak Nove godine biće pozdravljen vatrometom i iznad Temze u Londonu, na moskovskom Crvenom trgu i nad Kremljom, kao i u centru Kuala Lumpura, Tajpeja, Stokholma, Amsterdama i mnogih gradova širom Kine.

U Hongkongu će novogodišnji vatromet koštati 12,5 miliona hongkonških dolara, a policija je kazala da će se na trgu Viktorija okupiti najmanje sto hiljada ljudi, što se i dogodilo.

Tradicionalno najveća proslava u Njujorku organizuje se na Tajms skveru gde će se brojnim američkim zvijezdama pridružiti južnokorejska Internet i pop senzacija Saj.

Vlasti Rija de Žaneira su obećale 16-minutni vatromet iznad Kopakabane, dok se u Berlinu priprema raskošan vatromet iznad Brandenburške kapije i žurka uz muzičke zvezde Pet šop bojs, Boni Tajler i Blu.

U nastojanju da se nađe na planetarnoj mapi veličanstvenih novogodišnjih proslava, Dubai planira raskošnu svečanost u Burdž Kalifi, najvišoj zgradi-kuli na svijetu oko koje će se organizovati bogat vatromet uz muziku Praške filharmonije.

U Parizu su, medjutim, vlasti podsjetile građane da je upotreba pirotehničkih sredstava zvanično zabranjena. Građani će Novu godinu, ipak, dočekati na Jelisejskim poljima i oko Ajfelovog tornja, prenosi AFP.

Dan nakon proslave prve godišnjice stupanja na vlast Kim Džong Una, u Sjevernoj Koreji sprema se proslava nove, 102. godine po sjevernokorejskom kalendaru jer se godine računaju od datuma rođenja osnivača te zemlje Kim Il Sunga.

Galerija