Kupila igračku i dobila i pismo očajnog kineskog radnika

"Gospodine, ako nekad kupite ova ovaj proizvod, ljubazno vas molim da pismo proslijedite Svjetskoj organizaciji za ljudska prava"
10 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 16:54h

Džuli Kejt iz Oregona je samo željela da kupi poklon za Novu godinu, ali je u proizvodu koji je kupila u trgovačkom lancu Kmart pronašla i pismo osobe koja očajnički moli za pomoć.

Autor pisma je navodno kineski radnik koji radi u proizvodnji igračaka i ukrasa. On u pismu navodi da su uslovi u kojima rada brutalni.

"Gospodine, ako nekad kupite ovaj proizvod, ljubazno vas molim da pismo proslijedite Svjetskoj organizaciji za ljudska prava. Hiljade ljudi koje progoni vlada komunističke partije, zahvaliće vam i sjećaće vas se zauvijek", navodi se u pismu.

Autor navodi da su proizvodi proizvedeni u radnom kampu Masanjia u Šeniangu u Kini, gdje su radnici prisiljeni da rade 15 sati dnevno, a slobodnih dana nemaju ni za vrijeme praznika, ni vikendom.

Štrajk u fabrici djelova za iPhone u Kini >>>

"U suprotnom ih muče, tuku i vrijeđaju. Za rad ne dobijaju skoro nikakvu naknadu", navodi se u pismu napisanom na engleskom uz nekoliko kineskih znakova.

Radnici u radnom kampu zarađuju jedva euro mjesečno. Direktor Human Rights Watcha za Kinu, Sofi Ričardson, kaže da ne može da potvrdi autentičnost pisma, te da je prilično uvjerena da su uslovi u kampu baš onakvi kako je u pismu opisano.

"Mislim da opis uslova u pismu dobro odgovara situaciji onoga što znamo o tome šta se dešava u radnim kampovima za reedukaciju", kazala je ona.

Kineska reedukacija kroz rad je sistem kažnjavanja koji dozvoljava zatvaranje bez suđenja. Radni kamp Masanjia nalazi se na sjeveru Kine.

Bonus video: