HTJELA PRAVDU

Izvršila samoubistvo pošto je policija tražila da se uda za silovatelja

Njena sestra je rekla za indijsku televiziju NTDV da je od djevojke traženo ili da prihvati finansijsko poravnanje ili da se uda za jednog od napadača
5 komentar(a)
Indija protest žene, Foto: Reuters
Indija protest žene, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2019. 15:13h

Mlada Indijka, žrtva silovanja, izvršila je samoubistvo pošto je policija vršila pritisak na nju da odustane od tužbe i uda se za jednog od silovatelja, potvrdili su policijski zvaničnici i rođaci žrtve.

Ovaj slučaj je još jednom skrenuo pažnju na to kako policija tretira žrtve seksualnog zlostavljanja u Indiji, naveo je AFP.

Inspektor Paramdžit Sing Gil rekao je da je sedamnaestogodišnja djevojka "trčala od nemila do nedraga" kako bi prijavila silovanje, ali da policijski službenici nisu otvorili zvaničnu istragu.

Jedan od oficira je pokušao da je ubijedi da povuče tužbu, rekao je Gil za AFP.

Zbog svog ponašanja, jedan policijski oficir je smijenjen, a drugi suspendovan. Tinejdžerka je pronađena mrtva pošto se otrovala. Njena sestra je rekla za indijsku televiziju NTDV da je od djevojke traženo ili da prihvati finansijsko poravnanje ili da se uda za jednog od napadača.

Prije njene smrti niko nije uhapšen, mada je pritvoreno troje ljudi - dvoje navodnih napadača i jedna žena njihova saučesnica.

Početkom mjeseca je jedna studentkinja bila žrtva višestrukog silovanja i brutalnog prebijanja u autobusu u Nju Delhiju, što je izazvalo masovne proteste u zemlji.

Ona je prebačena avionom u Singapur i smještena je u "izuzetno teškom stanju" na jedinicu za intenzivnu njegu Maunt Elizabet bolnice, poznate po transplantacijama organa.

Indijski premijer Manmohan Sing obećao je da će preduzeti mjere da bi se zaštitile žene u Indiji.

Prema zvaničnim podacima, od ukupno 256.329 žrtava zločina prijavljenih prošle godine u Indiji, čak 228.650 su bile žene, mada se vjeruje da je pravi broj daleko veći, jer se žene ne usuđuju da prijave napade.