Nelson Mandela otpušten iz bolnice

Mandela je otpušten iz bolnice u nakon što mu je odstranjen kamen iz žučne kese i sanirana plućna infekcija
0 komentar(a)
Nelson Mandela, Foto: Time
Nelson Mandela, Foto: Time
Ažurirano: 27.12.2012. 11:03h

"Bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela otpušten je iz bolnice nakon što je tamo proveo skoro tri sedmice, saopštilo je predsjedništvo te zemlje, prenose svjetske agencije.

Heroj borbe protiv aparthejda proveo je Božić u bolnici u društvu svoje žene Grase i ostalih članova porodice

Mandela će biti “na intenzivnoj njezi u svojom kući u Hjutonu, dok se ne bude potpuno oporavio. Zahvaljujemo se javnosti i medijima na lijepim željama, kao i na neophodnoj privatnosti koju su omogućili Madibi i njegovoj porodici”, rekao je portparol južnoafričkog predsjednika.

Mandela je otpušten iz bolnice u Pretoriji u srijedu uveče pošto mu je odstranjen kamen iz žučne kese i sanirana plućna infekcija. U bolnicu je primljen 8. decembra.

Ovo je najduža hospitalizacija Nelsona Mandele (94) od 2001. godine, kada je sedam nedjelja proveo na radioterapiji, pošto mu je otkriven rak prostate.

Ljekari zadovoljni napretkom

Heroj borbe protiv aparthejda proveo je Božić u bolnici u društvu svoje žene Grase i ostalih članova porodice, a prisutan je bio i predsjednik države Džejkob Zuma.

Mandela je proveo u zatvoru 27 godina

Prema predsjednikovim riječima, Mandela je izgledao “mnogo bolje” i “bio je dobro raspoložen”, a ljekari su bili zadovoljni njegovim napretkom.

Stanovništvo Južne Afrike se molilo za brz oporavak ovog čovjeka koji je, podsjeća Asošijeted pres (AP), širom svijeta postao simbol žrtvovanja i pomirenja.

Zbog protivljenja rasnom sistemu segregacije bijelaca i crnaca, poznatom kao aparthejd, u kojem je bijela manjina diskriminisala crnu većinu, Mandela je proveo u zatvoru 27 godina.

Kad je oslobođen, aparthejd je demontiran i Mandela je 1994. godine postao prvi crni predsjednik Južnoafričke republike. Na toj poziciji je proveo pet godina.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

Bonus video: