Indonezija i Meksiko nove ekonomske sile

U grupi od 11 najvećih budućih rastućih privreda navedene su Južna Koreja i Bangladeš
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 13:11h

Ekonomije sa najvećim privrednim rastom će za 40-ak godina postati 11 zemalja, među kojima su Indonezija, Nigerija, Meksiko, Filipini i Turska, procjene su američke banke Goldmen Saks.Američka banka predviđa da će za 40-ak godina 11 zemalja koje su trenutno u sjenci Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRIK), postati ekonomije sa najvećim privrednim rastom, bacivši u zasjenak sadašnje najrazvijene zemlje svijeta. U grupi od 11 najvećih budućih rastućih privreda navedene su Južna Koreja i Bangladeš. Poljska, Čile, Ukrajina i Katar su takođe na toj listi, jer su te zemlje ogromnih potencijala i koje po ocjeni konsultanske firme Ernst i Jang očekuje lijepa budućnost, prenosi Blic.Ernst i Jang je takođe napravio svoju listu 25 zemalja sa rastućim ekonomija uvrstivši zemlje koje će ove godine ostvariti privredni rast od 4,5 odsto, a naredne 5,5 odsto, što je dvostruko više od prosječnog rasta svjetske ekonomije.

Zajednička karateristika dolazećih ekonomskih sila je ta što te zemlje predstavljaju antitezu sadašnjih razvijenih zemalja u nekoliko domena.

Za razliku od Italije, Japana i Kanade čije stanovništvo stari, a samim tim i domaća potražnja pada, Indonezija i Turska, na primjer, imaju ogromnu populaciju mladih koja teži povećanju standarda i koja je motor privrednog razvoja. Prema procjeni banke HSBC, oko tri milijarde ljudi će se do 2050. pridružiti sadašnjoj srednjoj klasi sa godišnjim prihodom između tri i 15 hilajda USD, a polovina njih biće stanovnici zemalja u usponu. Prosječna starost stanovnika vodeće nacionalne privrede u svijetu SAD je trenutno 39 godina, Kine 35 godina, a Filipina samo 23 godina, što jasno govori o ogromnom potencijalu u pogledu budućih potrošača zemalja sa mladom populacijom.Indonezija će u ovoj godini ostvariti privredni rast od šest odsto, Filipini 5,5, Čile pet odsto, dok će Brazil morati da se zadovolji sa 1,5 odsto jer privreda najveće latinoameričke države u velikoj mjeri zavisi od izvoza. Privreda Indonezije je daleko manje ranjiva na ekonomske spoljne potrese jer 50 odsto domaće potrošnje podmiruje domaćom proizvodnjom. Ove godine Indonezija je uložila milijarde dolara u popravku puteva, aerodroma, što je u velikoj mjeri dosada kočilo strana ulaganja u zemlju. Indonezija će 2020. biti deseta najmoćnija ekonomija svijeta, a šesta 2030, prema ocjeni britanskih ekonomista. Prema prognozi ekonomista Ernst i Janga, 11 dolazećih ekonomija svijeta imaju i slabe tačke kao što su korupcija i socijalna nejednakost koji predstavljaju kočnicu njihovog razvoja.

Galerija

Bonus video: