Od 2013. samo online

Newsweek pripremio posljednju naslovnu stranu šampanog izdanja

Razlog za obustavu štampanog izdanja je pad prihoda od reklama i prelazak čitalaca na internet
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 15:33h

Newsweek je otkrio kako će izgledati naslovna strana posljednjeg šampanog izdanja, prije nego što čuveni američki magazin pređe na isključivo digitalnu verziju u 2013.

Izdanje od 31. decembra 2012. imaće na naslovnoj strani crno-bijelu fotografiju sjedišta magazina na Menhetnu sa crvenim napisom "posljednje štampano izdanje".

Razlog za obustavu štampanog izdanja je pad prihoda od reklama i prelazak čitalaca na internet, prenio je BBC.

Urednica časopisa Tina Braun kazala je da je ovo "novo poglavlje" u istoriji Newsweeka, koji kao i uvijek ide "korak ispred događaja".

"U tom duhu mi radimo i ovaj posljednji veliki zaokret, prihvatajući digitalni medij koji će i naša konkurencija na kraju morati da prihvati sa podjednakim žarom", rekla je Braun.

Prvi broj Newsweeka izašao je 17. februara 1933. a na naslovnoj stranici imao je sedam fotografija, po jednu priču za svaki dan u sedmici.

U zlatno doba imao je tiraž od tri miliona primjeraka, ali je uvijek bio za korak iza svog rivala, magazina Time, prenosi Al Džazira.

Sa dolaskom interneta i "online" izdanja, tiraž i prihodi od reklama su bili u stalnom padu.

Kompanija Washington Post kupila je Newsweek 1961. a magazin se šezdesetih posebno isticao tekstovima o borbi za građanska prava i rasnu ravnopravnost.

U istoriji časopisa ostali su zabilježeni iscrpni izvještaji o prisluškivanju u vrijeme predsjednika SAD Ričarda Niksona, ali i gafovi poput najave dnevnika iz bunkera Adolfa Hitlera 1983. godine koja se pokazala lažnom.

Kompanija Washington Post prodala je magazin izdavaču Sidneyu Harmannu za dolar 2010. i magazin je tri mjeseca kasnije spojen sa listom Daily Beast.

Prelazak na digitalno izdanje omogućiće Newsweeku da smanji troškove štampe i distribucije, ali će izgubiti na reklamama, koje se plaćaju više za štampana nego za digitalna izdanja, prenosi Al Džazira.