Zakazana konferencija UN o trgovini oružjem

Generalna skupština UN je prošle noći velikom većinom glasova odlučila da se u martu iduće godine održi konferencija na kojoj bi se pokušalo postizanje dogovora o regulisanju svjetske trgovine oružjem
0 komentar(a)
Generalna skupština UN, Foto: AP
Generalna skupština UN, Foto: AP
Ažurirano: 25.12.2012. 10:04h

Na dnevni red Generalne skupštine UN ponovo je došla trgovina oružjem. Donešena rezolucija koja tretira ovaj dio svjetske trgovine čiji se godišnji promet i zarada mjeri destinama milijardi dolara.

Rezolucija odobrena sa 133 glasa "za", bez glasova "protiv" i sa 17 uzdržanih, vratiće 193 zemlje-članice UN za pregovarački sto poslije neuspjeha jula ove godine da postignu dogovor o sličnom sporazumu.

Pri odobravanju izvoza oružja, kaže nacrt, zemlja izvoznica mora da procijeni da li će se oružje koristiti za kršenje ljudskih prava ili međunarodnih humanitarnih propisa, i da li će ga koristiti teroristi, organizovani kriminal

Državama koje potpišu ovaj sporazum, bilo bi zabranjeno da izvoze konvencionalno oružje ukoliko bi time prekršile neki embargo na isporuku oružja, ili ako bi se oružje koristilo za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Pri odobravanju izvoza oružja, kaže nacrt, zemlja izvoznica mora da procijeni da li će se oružje koristiti za kršenje ljudskih prava ili međunarodnih humanitarnih propisa, i da li će ga koristiti teroristi, organizovani kriminal ili će se koristiti za korupciju.

Mnoge zemlje, uključujući SAD, kontrolišu izvoz oružja, ali nikada nije bilo međunarodnog sporazuma koji reguliše svu svjetsku trgovinu oružjem čija je godišnja vrijednost procijenjena na 60 milijardi dolara.

Više od jedne decenije aktivisti i neke vlade se zalažu za uvođenje međunarodnih pravila da oružje ne bi stizalo u ruke terorista, pobunjenika i organizovanog kriminala.

Predlagači rezolucije - Argentina, Australija, Kostarika, Finska, Japan, Kenija i Velika Britanija, pozdravili su prošle noći odluku o sazivanju konferencije i pozvali sve zemlje da "rade u konstruktivnom duhu" za uspjeh konferencije 18-28. marta u sjedištu UN.

Ove zemlje su u saopštenju rekle da je podrška više od 100 zemalja njihovom predlogu "jasan znak da ogromna većina država-članica UN podrčava jak, uravnotežen i efikasan sporazum kojim će se postaviti najviši mogući zajednički svjetski standard za međunarodni transfer konvencionalnog oružja".

Sedam zemalja je izrazilo podršku ambasadoru Australije pri UN Piteru Vulkotu, predsjedavajućem predstojeće konferencije.

Bonus video: