Rusija demantuje vijesti o slanju komandosa u Siriju

Londonski "Gardijan" je juče objavio da su ruski vojni savjetnici raspoređeni kao osoblje nekih od najmodernijih sirijskih sistema vazdušne odbrane
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 09:05h

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je pisanje nekih zapadnih medija da je Moskva poslala u Siriju svoje komandose, stručnjake za protivvazdušnu odbrane i vojnu opremu.

"Nije donijeta nikakva odluka o slanju komandosa ruskim ratnim brodovima", rekao je zamjenik ministra odbrane Anatolij Antonov novinarima u Moskvi.

On je dodao i da Rusija nije poslala u Siriju operatere protivvazdušnih sistema, ocijenivši da su to "besmislice".

Londonski "Gardijan" je juče objavio da su ruski vojni savjetnici raspoređeni kao osoblje nekih od najmodernijih sirijskih sistema vazdušne odbrane, što bi, po ocjeni tog lista, moglo da iskomplikuje bilo kakvu buduću intervenciju koju bi vodile SAD u Siriji.

Veliki nosači ruske Crnomorske flote "Azov" i "Nikolaj Filčenkov" krenuli su danas iz Novorosijska u sirijsku luku Tartus, gdje ruska mornarica ima manju bazu za održavanje.

Na brodovima se nalaze jedinice pješadije zadužene za zaštitu tokom puta. Brodovi će, kako je planirano, proći kroz Bosforski moreuz i Dardanele 26. i 27. decembra i pridružiti se specijalnim snagama Crnomorske flote koju čine raketna krstarica "Moskva" i fregata "Smetljivi" u Egejskom moru prije nego što krenu za Tartus.

Predstavnik ruskog ministarstva spoljnjih poslova potvrdio je danas da Rusija ima plan za evakuaciju ruskih građana iz Sirije, ukoliko to bude potrebno.

Prema podacima UN, u sukobima snaga režima Bašara al Asada i sirijskih opozicionih snaga od marta 2011. godine poginulo je više od 30.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: