CRVENA DINASTIJA

Svakodnevica u Sjevernoj Koreji iz ugla stranog fotografa

"Moj prozor u život Sjeverne Koreje često je i doslovno prozor: hotelske sobe, voza ili automobila", priča nagrađivani fotograf Asošijejted presa
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 08:34h

Nagrađivani fotograf Asošijeted presa (AP) Dejvid Gatenfelder često putuje u Sjevernu Koreju i bio je u prilici da u ovoj tradicionalno tajanstvenoj i zatvorenoj zemlji snimi brojne svakodnevne prizore iz života njenih građana, trudeći se da tamošnji život dočara onoliko vjerno koliko je to strancu uopšte moguće.

Gatenfelder je od 2000. u Sjevernoj Koreji bio 17 puta

"Moj prozor u život Sjeverne Koreje često je i doslovno prozor: hotelske sobe, voza ili automobila, kroz koji mi se iznenada ukažu trenuci svakodnevnog života", objašnjava Gatenfelder svoj način rada.

"To mi pruža mogućnost da prikažem i onu stranu ove zemlje koja odudara od zvaničnih slika trupa koje marširaju i strogo organizovanih pompeznih predstava koje rukovodstvo iz Pjongjanga prikazuje svijetu", kaže Gatenfelder.

Lansiranje rakete

U aprilu je zajedno sa grupom novinara iz cijelog svijeta vozom putovao do mjesta lansiranja prve, neuspješne rakete dugog dometa, što mu je omogućilo da snimi prizore iz unutrašnjosti zemlje.

Tom prilikom je snimio fotografiju dječaka koji trči preko golih brda, ali i fotografije sjevernokorejskih seljaka kako rade na poljima - slike kakve se oku stranog snimatelja u ovoj zemlji rijetko ukazuju.

On je bilježio javne skupove i intimne prizore, surove i pitome predjele, gola polja i “hramove kulture”

Gatenfelder je od 2000. u Sjevernoj Koreji bio 17 puta i smatra je u vizuelnom smislu fascinantnim i nadrealnim mjestom, ali i jednim od najtežih mjesta za fotografisanje na kojima je radio.

Strani novinari i snimatelji ne smiju da se kreću bez zvaničnog pratioca kojeg im dodjeljuju tamošnje vlasti.

On im otvara mnoga vrata, ali takođe prati i sve što rade i kuda idu, a i sami stanovnici čiji je svakodnevni život nastojao što vjernije da dočara na oprezu su od stranaca, jer znaju da su i oni pod prismotrom.

Uprkos svemu, Gaterfelder je nastojao da granice dopuštenog pomjeri koliko god je bilo moguće i da svakodnevni život Sjeverne Koreje prikaže iz što više različitih uglova.

On je bilježio javne skupove i intimne prizore, surove i pitome predjele, gola polja i “hramove kulture”, oskudicu i relativnu raskoš.

Galerija

Preporučujemo za Vas