Još jedan oružani napad u SAD: Namamio vatrogasce da ih ubije

BIvši robijaš podmetnuo požar, a zatim zapucao na ljude koji su mu pritekli u pomoć
109 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 00:46h

Dva vatrogasca volontera su poginula, a dvojica su ranjena kada je jedan napadač otvorio vatru na njih dok su gasili veliki požar koji je u zoru zahvatio porodičnu kuću u gradiću Vebster u saveznoj državi Njujork, prenio je Asošiejtid pres.

Vilijam Spangler (62) je najvjerovatnije zapalio svoju kuću i automobil oko 5.35h po lokalnom vremenu, a onda je naoružan sačekao ko će prvi stići na lice mjesta, kazao je šef vebsterske policije Džerald Pikering na konferenciji za novinare.

„Ispostaviolo se da je to bila zasjeda za prvog ko bude reagovao na požar“, kazao je Pikering dodajući da se napadač ubio.

Njegov motiv za napad nije jasan.

„Pucao je sa nekog uzvišenja ili sa nasipa“, kazao je Pikering.

Prvi pripadnik lokalne policije koji je stigao na lice mjesta jurio je za napadačem i ranjen je u razmjeni vatre sa njim, kazao je Pikering Navodeći da je tako „najvjerovatnije spasao mnoge živote“.

Spangler je 1981. osuđen na 17 godina zatvora jer je godinu ranije ubio svoju 92-godišnju babu u kući pored one koju je zapalio. On je 1998. oslobođen i od tada je vodio miran život. Bivšim osuđenicima nije dozvoljeno da posjeduju oružje.

Pikering je takođe istakao da policija istražuje nestanak Spanglerove sestre, 67-godišnje Šeril Spengler.

Vilijam Spengler je u kući živio sa sestrom i majkom Arlin koja je umrla u oktobru.

Vatrogasci zbog pucnjave nisu mogli na vrijeme da počnu da gase požar. Uništeno je sedam kuća, a policija sinoć nije mogla da kaže da li je unutra možda još neko stradao.

Žrtve napada su vatrogasci Majk Kjaperini koji je radio i u odjeljenju lokalne policije i Tomaž Kačovka.

„Ovo su dobrovoljci koji ustaju usred noći da gase požare. Ne očekuju da se na njih puca i da ih ubiju“, kazao je Pikering.

Kjaperini je imao 20 godina iskustva, a Kačovka, koji je bio mlad, u vatrogasnoj jedinici je radio dvije godine.

Ostala dvojica vatrogasaca su teško povrijeđeni, kazala je portparolka bolnice. Jedan je ranjen u grudi i u koljeno, a drugi je pogođen u karličnom dijelu i povrijeđena mu je kičma, ali su obojica van životne opasnosti.

Kako je ispričao Pikering, jedan od preživjelih vatrogasaca je uspio da pobjegne preko obližnjeg mosta, a ostalu trojicu su spasli policajci, ali su dvojica podlegla povredama.

„Ne znam da se ovako nešno nekada dogodilo u Vebsteru, a pogotovo ne da se puca u vatrogasce“, kazao je Rob Butilje, šef vebsterske vatrogasne jedinice.

Vebster se nalazi pored jezera Ontario i važi za mirno mjesto.

Napad na vatrogasce se dogodio poslije desetak pucnjava koje su potresle SAD ove godine, uključujući i napad koji se nedavno desio u osnovnoj školi u Njutaunu u kome je stradalo 26 osoba od kojih 20 djece.

„Tužno je vidjeti da to postaje sve uobičajenije u zajednicama širom države“, kazao je lokalni šerif Patrik Oflin.

Galerija

Bonus video: