Kim Džong Un naredio proizvodnju raketa veće nosivosti

Sjevernokorejski lider je kazao da je lansiranje rakete bila značajna demonstracija legitimnog prava Sjeverne Koreje na korišćenje svemira u mirnodopske svrhe
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 12:08h

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un naredio je naučnicima da naprave novu seriju satelita i rakete većen osivosti, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

"Treba da razvijete i napravite seriju novih satelita, satelita za komunikaciju i rakete veće nosivosti", rekao je Kim Džong Un juče na prijemu naučnicima i tehničarima koji su prošle nedjelje lansirali raketu dugog dometa.

Sjevernokorejski lider je kazao da je lansiranje rakete bila značajna demonstracija legitimnog prava Sjeverne Koreje na korišćenje svemira u mirnodopske svrhe.

Međunarodna zajednica je osstro kritikovala Pjongjang, poslije njegove odluke da 12. decembra lansira raketu dugog dometa, ali je Sjeverna Koreja saopštila da je cilj da se u svemir pošalje satelit čije su funkcije mirnodopske.

Međunarodna zajednica, međutim, ocjenjuje se da je režim Kim Džong Una lansiranjem rakete dugog dometa načinio značajan korak naprijed u razvoju tehnologije koja se može korisiti za nuklearno ratovanje.

Galerija

Bonus video: