Bijela kuća radi na nacrtu plana za suzbijanje oružanog nasilja

Nacionalno udruženje za vatreno oružje najavilo je da će ponuditi značajne izmjene kako bi se ubuduće spriječili slični masakri
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 09:19h

Dok građani Njutauna još sahranjuju žrtve stravičnog pokolja u kojem je ubijeno dvadesetoro osnovaca, američki potpredsjednik Džo Bajden okupio je radnu grupu koja bi trebala da osmisli mjere za suzbijanje oružanog nasilja u SAD-u.

Pokolj, u kojem je prije nedjelju dana ubijeno 28 osoba, uključujući dvadesetoro djece u dobu od šest do sedam godina i napadača, pokrenuo je burnu raspravu o izmjenama zakona radi ograničavanja upotrebe oružja, što se smatra osjetljivim političkim pitanjem u Americi budući da ta zemlja ima snažno utemeljenu kulturu individualnog posjedovanja oružja koja seže u samu bit ideje o ličnim slobodama.

Bajden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge zvaničnike kako bi na zahtjev predsjednika Baraka Obame izradili nacrt plana za suzbijanje oružanog nasilja.

Američko Nacionalno udruženje za vatreno oružje (NRA), moćni lobi industrije oružja koji se dugo vremena opirao ograničavanju posjedovanja oružja, najavilo je da će ponuditi značajne izmjene kako bi se ubuduće spriječili slični masakri.

Galerija

Bonus video: