Filmsko bjekstvo iz zatvora "Metropoliten" u Čikagu

Na krevetima zatvorenika nalazile su se gomile odjeće i posteljine, namještene tako da izgleda kao da su to tijela
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 20:07h

Dva pljačkaša banaka pobjegla su iz višespratnog zatvora u Čikagu, spustivši se niz 20-ak spratova, uz pomoć improvizovanog konopca vezanog za šipku na prozoru.

Vlasti Korektivnog centra "Metropoliten" su u utorak prilikom redovne kontrole u pet sati ujutru ustanovili da Džozef "Džouz" Benks (37) i Kenet Konli (38) nisu u svojoj ćeliji, saopštio je portparol američke Službe za sprovođenje federalnog zakona Belkis Kantor.

Policijski helikopteri i jedinice sa psima su u velikom broju raspoređeni u toj oblasti tek više od tri sata kasnije, nešto poslije osam sati, pa je nejasno u koje vrijeme su tačno zatvorenici pobjegli, prenosi AP.

Istražitelji su u njihovoj ćeliji naišli na razbijen prozor, na kojem se nalazila samo jedna šipka za koju je bio vezan konopac, očigledno napravljen od zatvorske posteljine, a u jednom dušeku su pronašli ostale šipke, kao i lažne metalne šipke.

Na krevetima zatvorenika nalazile su se gomile odjeće i posteljine, namještene tako da izgleda kao da su to tijela.

Sve ukazuje da je riječ o brižljivo isplaniranom bjekstvu iz 27-spratnog zatvora, samo nedjelju dana pošto je Benks na sudu obećao da će se osvetiti za izrečenu kaznu zbog optužbi da je opljačkao dvije banke i pokušao da opljačka još dvije.

Oba zatvorenika se suočavaju sa teškim zatvorskim kaznama i FBI tvrdi da bi ih trebalo smatrati naoružanim i opasnim.

Obojica su nosili narandžasta zatvorska odjela, ali policija smatra da su se brzo presvukli u bijele majice, sive pantalone i bijele patike, a FBI vjeruje da se kriju u parku "Tinli", šumovitoj oblasti 40-ak kilometara južno od Čikaga.

Neke škole danas nisu radile pošto su roditelji učenika veoma uznemireni poslije masakra u osnovnoj školi u Konektikatu prošlog petka.

Zatvor "Metropoliten" je jedan od rijetkih zatvora u svetu koji je smješten u oblakoderu, a eksperti kažu da je trouglasi oblik te zgrade osmišljen kako bi se čuvarima olakšao nadzor.

Iz tog zatvora, sagrađenog prije skoro 40 godina, dosad je zabilježeno samo jedno bjekstvo, sredinom 80-ih godina prošlog vijeka.

Bonus video: