Južna Koreja: Kćerka bivšeg vojnog lidera obećava pomirenje

Park Geun Hje je ćerka bivšeg diktatora Park Čung Hjea, a pobijedila je uprkos spekulacijama analitičara da velika izlaznost pogoduje Munu
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 20:29h

Kćerka bivšeg vojnog vladara, koja je juče pobijedila na predsjedničkim izborima u Južnoj Koreji i postala prva žena na čelu ove zemlje, kazala je da će raditi na pomirenju podijeljenog društva. Ova 60-godišnja konzervativka, Park Geun-haj, vratiće se u predsjedničku palatu u Seulu gdje je tokom 70-ih predstavljala prvu damu svog oca, nakon što joj je majku ubio napadač poslat iz Sjeverne Koreje.

Na osnovu 88 odsto prebrojanih glasova, Parkova je u prednosti sa 51,6 procenata u odnosu na 48 procenata koliko je osvojio njen ljevičarski rival, aktivista za zaštitu ljudskih prava Mun Dže-in koji je priznao poraz.

Njene oduševljene pristalice su prkosile temperaturama ispod nule i okupile se ispred njene kuće kako bi je pozdravili. „Ovu pobjedu je donijela nada naroda da će prevazići krizu i vjera u ekonomski oporavak“, kazala je ona okupljenima u centru Seula.

Parkova će u februaru preuzeti petogodišnji mandat i zamijeniti konzervativnog predsjednika Li Mjung-baka. Nju odmah očekuju teški izazovi od neprijateljski nastrojene Sjeverne Koreje i problemi u ekonomiji u kojoj je stopa godišnjeg rasta opala za oko dva procenta od prosječnih 5,5 odsto tokom decenija hiperrasta. Parkova nije udata i nema djece i tvrdi da će život posvetiti zemlji. Zaostavština njenog oca, Park Čung-hia, koji je vladao 18 godina i transformisao zemlju iz rasula Korejskog rata 1950-53. u industrijsku silu, i dalje izaziva podjele među Korejcima.

Za mnoge konzervativce, on je najveći predsjednik Južne Koreje i izbor njegove kćerke je prava stvar. Njegovi protivnici ga smatraju diktatorom koji je unazadio ljudska prava i ugušio otpor. Mun Dže-in iz Demokratske ujedinjene stranke bio je kratko u zatvoru za vrijeme vladavine Park Čung-hia.

„Vjerujem joj. Ona će spasti našu zemlju“, kazala je Park Hje-suk, 67, koja je glasala u Seulu. „Njen otac je spasao ovu zemlju“, kazala je ova domaćica. Za mlađe ljude, glavna briga je ekonomija i stvaranje dobro plaćenih radnih mjesta u zemlji gdje su razlike u primanjima porasle posljednjih godina.

„Hamburger u Mekdonaldu sada košta 4,66 dolara, što znači da ga ne možete kupiti novcem koji zaradite po satu. Život je već težak za našu dvočlanu porodicu, a kada bismo imali djecu, bilo bi još teže“, kazao je Čo Hae-ran, 41, koji radi u jednoj trgovačkoj kompaniji.

Jedan od onih koji su juče glasali je i Šin Dong-hjuk, koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje i koji je jedina osoba za koju je poznato da je pobjegla iz tamošnjih radnih logora. On je na svom Tviter nalogu napisao da je glasao prvi put u životu, ali nije precizirao za koga.

Parkova je kazala da će pregovarati sa Kim Džong Unom, mladim liderom Sjeverne Koreje koji je nedavno proslavio godinu dana od stupanja na funkciju, ali da želi da se izolovani i siromašni susjed odrekne programa nuklearnog naoružanja kao preduslov za pomoć, što je nešto što Pjongjang odbija da uradi.

Dvije Koreje su tehnički u ratu nakon što su sukobi okončani privremenim prekidom vatre. Kim Il Sung, djed sadašnjeg lidera Sjeverne Koreje, naredio je nekoliko pokušaja atentata na oca Parkove, a u jednom od njih joj je ubijena majka 1974. godine. Parkova se upoznala sa ocem Kim Džong Una, pokojnim Kim Džong Ilom, i kazala da je on osoba sa „kojom se može razgovarati“ i da djeluje kao „neko ko će održati riječ“.

Sjeverna Koreja je prošle nedjelje uspješno lansirala raketu dugog dometa, a kritičari kažu da je to tehnološki test za interkontinentalne balističke projektile i nedavno je pojačala napade na Parkovu tvrdeći da je ona „svađalica“ i „traži sukob“.

Parkova ostaje čvrsti pristalica trgovinskog pakta sa Sjedinjenim Državama i po svoj prilici će nastaviti politike slobodnog tržišta svog prethodnika, mada je kazala da će raditi na ravnomjernijoj raspodjeli bogatstva.

Najveća od svih južnokorejskih kompanija, Samsung grupa, koja proizvodi najprodavaniji pametni telefon na svijetu, kao i televizore, kompjuterske čipove i brodove, ostvaruje prodaju u vrijednosti od oko petine nacionalnog proizvoda Južne Koreje.

Uzori su joj Tačer i Merkel

Parkova je provela 15 godina u politici u vladajućoj Saenuri partiji. Osnovala je „Komisiju za promovisanje sreće“, a njena kampanija je počela kao „Nacionalna kampanija sreće“, slogan koji je promijenila u „spremna predsjednica“.

Kao svoje uzore navodi britansku premijerku Margaret Tačer, žestoku zagovornicu slobodnog tržišta, kao i Angelu Merkel, konzervativnu njemačku kancelarku koja je najmoćnija liderka u Evropi.

Galerija

Bonus video: