ŠKOLE OPET RADE

Radnje u Njutaunu počele sklanjanje oružja s polica

Moćni lobi, nacionalno udruženje pristalica prava na nošenje oružja, nije se oglašavalo povodom pucnjave u Njutaunu
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 16:45h

Đaci u gradu Njutaun u Konektikatu su se vratili u škole, prvi put od kada je 20-godišnji Adam Lanza pobio 26 osoba. Masakr je ponovo otvorio raspravu o kontroli oružja i natjerao jednu maloprodaju da ukloni oružje sa polica.

Osnovna škola „Sendi Huk“, u kojoj se dogodila tragedija, ostaće zatvorena.

Privatna investiciona kompanija „Serberus kepital menadžment“ prodala je udio u jednom proizvođaču oružja a lanac sportske opreme, „Diks sporting guds“, sklonio je sve oružje iz svoje prodavnice koja je najbliža Njutaunu i prekinuo prodaju poluautomatskih pušaka u svojim prodavnica širom Sjedinjenih Država.

Pored toga, najveći maloprodajni lanac na svijetu, „Vol-mart“, uklonio je informativnu Internet stranicu o poluautomatskim puškama „bušmaster“.

Policiji će biti potrebni mjeseci da okončaju istragu, koju je otežalo to što je Lanza uništio hard disk svog računara, što je onemogućilo otkrivanje bilo kakvih podataka, objavio je „Njujork tajms“, pozivajući se na visokog policijskog zvaničnika.

Predsjednik Barak Obama je nakon tragedije pozvao na akciju a demokratski zakonodavci traže novu inicijativu za ograničavanje upotrebe oružja, uključujući zabranu oružja poput puške „bušmaster“ AR-15 koju je Lanza koristio.

Neki republikanci su nagovijestili da su voljni da makar razgovaraju o kontroli oružja nakon onoga što se desilo u Njutaunu.

Moćni lobi, nacionalno udruženje pristalica prava na nošenje oružja, nije se oglašavalo povodom pucnjave u Njutaunu.

Galerija