Pakistan: Ubistva zbog vakcinacije djece

Ukupno šest osoba ubijeno u pokušaju radikalnih islamista da spriječe vakcinaciju protiv dečije paralize u Pakistanu. Sve oči uprte u talibane.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 16:26h

Radikalni islamisti u Karačiju napali tri centra za vakcinaciju protiv dječije paralize. Ubijeno je ukupno šest osoba, a teško su ranjena dvojica čuvara.

Sagher Ahmed, iz ministarstva pokrajine Sindh, rekao je da su naoružani napadači izvršili napad u dijelu Karačija u kojem žive Paštuni, prenijela je agencija AP.

Pakistanska policija je dan ranije saopštila da je naoružani napadač ubio volontera Svjetske zdravstvene organizacije u Karačiju koji se uključio u kampanju vakcinacije protiv dječije paralize u Pakistanu.

Napadi su se desili tokom trodnevne kampanje koju vodi UNICEF na vakcinaciji protiv polija, koji je česta bolest u Pakistanu, prenosi BBC.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ubistva, ali su talibani, koji su aktivni u Karačiju, često prijetili protiveći se kampanji vakcinisanja od polija.

Napadi su se desili na tri odvojene lokacije u gradu.

U međuvremenu je jedna tinejdžerka ranjena u napadu kada su naoružane osobe otvorili vatru na zdravstvene radnice u predgrađima Pešavara, na sjeverozapadu zemlje.

Pakistanski zdravstveni zvaničnici saopštili su da će posljednja kampanja vakcinisanja protiv polija, tokom koje bi trebalo biti vakcinirano oko 5,2 miliona stanovnika, biti prekinuta zbog napada.

U nekim djelovima Pakistana protive se kampanjama vakcinacije, posebno nakon što je navodna kampanja vakcinacije protiv hepatitisa koju je vodila CIA pomogla u lociranju Osame Bin Ladena 2011. godine.

Radikalni islamisti su u prošlosti otimali i ubijali strane nevladine aktiviste u nastojanjima da spriječe kampanje vakcinacije za koje tvrde da su pokušaji špijuniranja.

Avganistan, Nigerija i Pakistan su zemlje u kojima je dječija paraliza česta bolest.

Galerija

Bonus video: