U Japanu prvi izbori nakon Fukušime

Japan u nedjelju bira poslanike za Donji dom parlamenta. To su prvi izbori u zemlji nakon nuklearne krize u Fukušimi. Očekuje se smjena vlasti.
0 komentar(a)
Japan izbori, Foto: Rojters
Japan izbori, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.12.2012. 15:48h

Građani Japana će u nedjelju 16. decembra izaći na izbore za poslanike Donjeg doma parlamenta, što su prvi izbori nakon velikog cunamija koji je u martu prošle godine odnio gotovo 20.000 života i prouzrokovao nuklearnu krizu u prefekturi Fukušima.

Fokus predizborne kampanje bio je na načinima za prevladavanje novonastale recesije i zaustavljanje deflacije, kao i na pitanju upotrebe nuklearne energije.

Osim toga, velike teme na kojima su se lomila koplja tokom predizborne kampanje bile su i povećanje PDV-a u svrhu popunjavanja državnog budžeta, učešće Japana u pregovorima vezanim za stvaranje bescarinske trgovinske zone u regionu Pacifika kao i odnos prema teritorijalnom sporu sa Kinom i Južnom Korejom.

Japan ima ogroman javni dug koji prevazilazi 200 odsto bruto domaćeg proizvoda, pa je balansiranje povećanja poreza i smanjivanja troškova sa jedne, i mjera za stimulaciju ekonomije sa druge strane veliki zadatak za novu vladu.

Neposredno nakon sjevernokorejske probe, jedan kineski izviđački avion ušao je japanski vazdušni prostor iznad spornih ostrva Senkaku, što je prvi takav incident u istoriji poslijeratnih odnosa između dvije zemlje. Očekuje se da bi medijska pažnja posvećena ovim događajima mogla da navede jedan dio neopredijeljenih birača da glasaju za nacionalistički opredijeljene partije.

Izborne prognoze

Prije tri godine izbori za Donji dom parlamenta doveli su do istorijske promjene kojom je u potpunosti okončana skoro neprekinuta, pedeset godina duga vladavina Liberalno-demokratske partije (LDP). Pobjednik prošlih izbora Demokratska partija, međutim, izgubila je povjerenje građana zbog nemoći u rješavanju ekonomskih problema i nezadovoljstva u vezi sa obnovom nastradalih područja i rješavanjem nuklearne krize.

Sva istraživanja javnog mnjenja u Japanu predviđaju težak poraz Demokratske partije i ubjedljivi povratak na vlast Liberalno-demokratske partije, za koju se procjenjuje da će u novom sazivu Donjeg doma parlamenta samostalno imati većinu i možda čak dostići 300, od ukupnih 480, poslaničkih mjesta.

Po tim prognozama, LDP bi, skupa sa dugogodišnjim koalicionim partnerom partijom Komeito, mogao da prigrabi čak dvije trećine sjedišta u Donjem domu parlamenta što bi mu dalo potpunu slobodu u donošenju zakona.

Takva dominacija LDP-a mogla bi da označi kraj snova velikog broja domaćih analitičara o stanju političkih snaga u kojem bi se dvije jake partije stalno međusobno nadmetale i tako onemogućavale korpuciju u vlasti.

Teški zadaci za novu vladu

Japansku ekonomiju u posljednje dvije godine ozbiljno su uzdrmali prejaki jen koji je znatno poskupio izvoz i prouzrokovao gubitak konkurentnosti japanskih preduzeća, te smanjena potražnja za proizvodima japanske mašinske i elektronske industrije u Evropi usljed krize.

Ekonomskim teškoćama pridružile su se posljedice razornog cunamija i izlivanja radijacije iz nuklearne elektrane "Fukušima 1", kao što su poremaćaji u lancu proizvodnje, drastičan pad prihoda od turizma i enormni rast troškova za uvoz uglja i prirodnog gasa koji kao izvori energije trenutno odmjenjuju zaustavljene nuklearne reaktore.

Četiri stotine japanskih preduzeća pretrpjelo je dodatne troškove zbog velikih poplava na Tajlandu. Istovremeno, teritorijalni spor oko sićušnih ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru prouzrokovao je bojkot japanskih proizvoda u Kini, najvećem spoljno-tragovinskom partneru Zemlje izlazećeg Sunca, što je ove godine zadalo dodatni udarac japanskom izvozu.

Japan ima ogroman javni dug koji prevazilazi 200 odsto bruto domaćeg proizvoda, pa je balansiranje povećanja poreza i smanjivanja troškova sa jedne, i mjera za stimulaciju ekonomije sa druge strane veliki zadatak za novu vladu.

Postizborna očekivanja

Politički i ekonomski komentatori u Japanu očekuju da će gotovo izvjesna pobjeda Liberalno-demokratske partije dovesti do agresivnijih intervencija centralne banke Japana na monetarnom tržištu, do slabljenja jena i, shodno tome, povećanja izvoza i blage inflacije unutar zemlje koja bi pogodovala ekonomiji.

Predsjednik LDP-a Šinzo Abe

Pobjeda LDP, međutim, smatra se, mogla bi da uspori proces odricanja od upotrebe nuklearne energije.

Ta partija se zalaže i za jačanje japanskih oružanih snaga i čvršći stav u odnosima sa neposrednim susjedima, te se sa njenim dolaskom na vlast očekuje pomjeranje japanske spoljnje politike u desno.

Predsjednik LDP-a Šinzo Abe, za kojeg se vjeruje da će nakon nedjeljnih izbora preuzeti kormilo države, već je bio u premijerskoj fotelji 2007. godine, ali je tada podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Bonus video: