Hamas slavi 25 godina postojanja

Pristalice Hamasa došle su na proslavu uprkos jakoj kiši, a neki su doveli i djecu obučenu u uniforme
0 komentar(a)
Hamas, Foto: Beta/AP
Hamas, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2012. 10:29h

Hiljade Palestinaca okupilo se u gradu Gazi povodom 25. godišnjice osnivanja radikalnog pokreta Hamas.

Na proslavi će govoriti i njegov lider Haled Mašal, koji se poslije 50 godina vratio na palestinsku teritoriju.

Pristalice Hamasa došle su na proslavu uprkos jakoj kiši, a neki su doveli i djecu obučenu u uniforme.

Godišnjica osnivanja Hamasa obilježava se dvije nedjelje poslije najkrvavije serije palestinsko-izraelskog sukoba u Gazi u posljednje četiri godine.

Hamas sebe smatra pobjednikom osmodnevnog sukoba, pošto je Izrael pristao na primirje uz posredovanje Egipta, umjesto da krene u kopnenu invaziju, kojom je prijetio.

Vođa Hamasa poručuje da nikada neće priznati Izrael

Vođa Hamasa Halid Mešal izjavio je danas u Pojasu Gaze da nikada neće priznati Izrael, ističući da njegova islamistička organizacija nikada neće odustati od zahtjeva za cjelokupnom teritorijom na kojoj se danas nalazi Izrael.

"Palestina je naša od rijeke do mora i od juga do sjevera. Nema ustupanja ni milimetra naše zemlje", poručio je Mešal na skupu u Gazi koji je označio vrhunac njegove trodnevne posjete.

"Nikada nećemo priznati legitimitet izraelske okupacije i stoga nema legitimiteta za Izrael", dodao je. Takođe se zakleo da će osloboditi Palestince iz izraelskih zatvora, dajući do znanja da će pokušati da otme što je više moguće izraelskih vojnika kako bi imali "valutu za cjenkanje i razmjenu".

Izrael je prošle godine oslobodio 1.027 Palestinaca u zamjenu za oslobađanje svog vojnika Gilada Šalita koji je u Gazi bio zarobljen više od pet godina.

Bonus video: