Bliže se izbori u Izraelu

Desna koalicija na čelu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom mjesec i po uoči parlamentarnih izbora i dalje je u solidnoj prednosti
3 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2012. 12:28h

Desna koalicija na čelu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom mjesec i po uoči parlamentarnih izbora i dalje je u solidnoj prednosti u odnosu na podijeljenu opoziciju centra i ljevice, pokazuju danas objavljene ankete.

Zajednička lista Netanjahuove partije Likud i ultranacionalističke partije "Izrael Beitenu" koju vodi šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman dobila bi 38 mjesta u parlamentu, rezultat je ankete objavljene u dnevniku "Mariv".

U novom sazivu parlamenta vladajuća desna koalicija bi sa saveznicima zadržala većinu od 69 od ukupno 120 poslanika. Laburistička partija koju vodi Šeli Jačimović osvojila bi 19 mjesta. Partije centra bi podijelile oko 15 poslaničkih mjesta - novi pokret bivše ministarke spoljnjih poslova Cipi Livni 10, partija "Ješ Atid" pet i partija "Kadima" dva. Što se tiče snaga ljevice, partija "Merec" imala bi samo jednog poslanika.

Izbori se održavaju 22. januara.

Bivša ministarka spoljnjih poslova, Cipi Livni, je 27. novembra objavila da formira partiju "NaTnuah" (Pokret na hebrejskom) pošto je napustila "Kadimu", glavnu opozicionu partiju koja će, prema anketama jako loše proći.

Galerija

Bonus video: