nuklearke bezbjedne

Deset povrijeđenih u zemljotresu u Japanu

Epicentar zemljotresa je registrovan u Tihom okeanu, 240 kilometara od obale prefekture Mijagi na dubini od 10 kilometara ispod dna okeana
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 18:55h

U zemljotresu od 7,3 stepena po Rihteru, koji je uzdrmao Japan, 10 ljudi je povrijeđeno ali nema opasnosti po nuklearne elektrane u blizini epicentra potresa

Povrijeđenih ima u pefekturama Mijagi, Ibaraki, Toćigi, Gunma, Chiba i Kanagava, potvrdila je Nacionalna policijska agencija.

Stanovnici mnogih oblasti najbližih epicentru zemljotresa evakuisani su, navela je policija, a Japanska meteološka agencija upozorila na moguće nove potresa do jačine 6,0 stepena Rihtera u narednih nedelju dana.

Japanska meteorološka agencija povukla je upozorenje na cunami izdato poslije snažnog zemljotresa.

Ta agencija je dva sata ranije upozorila stanovnike priobalskih mjesta na dolazak plime i talasa visokih do dva metra.

Sjeveroistočnu obalu Japana poslije zemljotresa je zapljusnuo talas visok jedan metar.

Za sada nema izvještaja o žrtvama i šteti, kao ni o problemima u nuklearnoj elektrani čija je havarija, nastala usljed zemljotresa i cunamija prošle godine, izazvala najveću nuklearnu krizu u svijetu poslije Černobila, prenose agencije.

"Nisu registrovane nikakve neuobičajene pojave na instrumetnima u šest reaktora nuklearne elektrane Fukušima-Daići. Svim radnicima je naloženo da se sklone u zgradama unutar nuklearke. Nisu uočena odstupanja od normalnih vrijednosti na mjestima na kojima se mjeri radijacija u fabrici", saopštila je kompanija TEPCO.

Talas je pogodio grad Išinomaki, navode agencije.

Epicentar zemljotresa je registrovan u Tihom okeanu, 240 kilometara od obale prefekture Mijagi na dubini od 10 kilometara ispod dna okeana.

Poslije prvog zemljotresa uslijedilo je još jedno blaže podrhtavanje tla magnitude 6,2 sepena.

Istu oblast su 11. marta 2011. pogodili razorni zemljotres i cunami u kojima je poginulo blizu 20.000 ljudi.

Stanovnicima najmanje jednog mjesta u prefekturi Mijagi, Minamisanriku, savjetovano je da se, zbog cunamija, evakuišu na uzvišenja.

Zgrade su se tresle i u Tokiju najmanje nekoliko minuta, iako je od epicentra zemljotresa udaljen 459 kilometara.

Televizija NHK je prije zemljotresa prekinula emitovanje programa da bi upozorila gledaoce. Poslije zemljotresa voditelj je više puta ponovio apel stanovnicima priobalja da se evakuišu na uzvišenja.

Japanski premijer Jošihiko Noda uputio se u svoju kancelariju odakle će pratiti razvoj situacije.

Galerija