Asad: Zapad u hemijskom oružju traži izgovor za intervenciju u Siriji

„Strahujemo da je to zavjera kako bi države koje pojačavaju pritisak na Siriju obezbijedile izgovor za buduću intervenciju u Siriji“
5 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 21:26h

Zapadne sile šire strah od hemijskog oružja kao izgovor za intervenciju u Siriji, saopštila je juče vlada predsjednika Bašara al-Asada, nakon što je nekoliko zapadnih država saopštilo da strahuje da bi Asad mogao upotrijebiti otrovni gas.

„Sirija ponovo ističe, deseti, stoti put, da kada bismo imali takvo oružje, ne bismo ga iskoristili protiv svog naroda. Ne bismo počinili samoubistvo,“ rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Faisal al Makad za libansku televiziju Al Manar, glasilo proasadovskog pokreta Hezbolah.

„Strahujemo da je to zavjera kako bi države koje pojačavaju pritisak na Siriju obezbijedile izgovor za buduću intervenciju u Siriji.“

NATO je ove nedjelje odlučio da pošalje američke, njemačke i holandske protivavionske rakete „patriot“ na granicu Turske sa Sirijom, što znači da će stotine američkih i evropskih vojnika biti prvi put raspoređeno u toj oblasti.

Zapadne države su se do sada ustezale od intervencije u Siriji poput one u kojoj je uz pomoć vazdušnih napada NATO prošle godine zbačen Libijac Muamer Gadafi.

Dok se pogoršava situacija na terenu u 20-mjesečnom ratu u Siriji, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, američka državna sekretarka Hilari Klinton i međunarodni posrednik za Siriju Lahdar Brahimi sastali su se juče u Dablinu u pokušaju da mirovni proces vrate na kolosijek.

Brahimi je nakon sastanka na marginama konferencije OEBS u Dablinu rekao novinarima da će Rusija i SAD raditi na „kreativnom“ rješenju za sirijsku krizu, prenio je Rojters.

Klintonova je na konferenciji za novinare rekla da SAD pokušavaju da sa Rusijom rade na zaustavljanju krvoprolića i pokretanju političke tranzije ka budućnosti Sirije nakon Asada.

U Moskvi je visoki ruski zakonodavac i saveznik predsjednika Vladimira Putina opisao sirijsku vladu kao nesposobnu da obavlja svoj posao na pravi način, što se tumači kao znak da Rusija pokušava da se distancira od Asada.

Galerija

Bonus video: