Izrael neće poništiti sporazume s Palestincima

Izrael neće poništiti nijedan sporazum zaključen sa Palestincima, rekli su danas izraelski zvaničnici uoči glasanja u UN o zahtjevu Palestine da dobije status države nečlanice u svjetskoj organizaciji.
59 pregleda 14 komentar(a)
Jigal Palmor, Foto: Rojters
Jigal Palmor, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.11.2012. 14:15h

"Ne namjeravamo da poništimo nijedan sporazum posebno u oblasti ekonomije. Sve što ćemo raditi nakon ovog glasanja jeste primjena tih sporazuma", rekao je portparol izraelskog ministarstva spoljnjih poslova Jigal Palmor. Palmor je, međutim, kazao da se Palestinci zahtjevom Generalnoj skupštini UN, upuštaju u "flagrantno kršenje obaveza koje su preuzeli u rješavanju sukoba sa Izraelom putem pregovora, a ne jednostranim mjerama".

Neimenovani zvaničnik izraelske vlade precizirao je da Izrael treba da odustane od zamrzavanja prebacivanja novca Palestinskoj upravi od carine i PDV na proizvode namijenjene Palestincima, koji se transportuju kroz izraelske luke i preko aerodroma. Izrael je u više navrata pribjegavao toj mjeri odmazde kao odgovor na palestinske poteze. Izraelski zvaničnik, međutim, ukazuje da vlasti mogu da zadrže dio tog novca pošto Palestinska uprava ima nagomilane dugove.

"Dugovi izraelskoj kompaniji za struju su preko 700 miliona šekela (140 miliona eura). Izrael bi takođe mogao da smanji snabdijevanje vodom jer ono što dostavljamo Palestincama mnogo je više nego što predviđaju sporazumi", rekao je taj izraleski zvaničnik.

Među ostalim mjerama je i smanjenje izdatih radnih dozvola za Palestince koji rade u Izraelu ili u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, dodao je isti izvor. Generalna skupština UN danas glasa o rezoluciji kojom se traži da Palestina dobije status države nečlanice UN.

Očekuje se da će Rezoluciju čijim bi se izglasavanjem status Palestinske uprave u svjetskoj organizaciji unaprijedio sa "entiteta" na "državu nečlanicu", podržati većina od 193 zemlje članice UN.

Bonus video: