Poznati čija su tijela ekshumirana

Forenzički eksperti uzeli su uzorke sa tijela Jasera Arafata, pokušavajući da utvrde da li je otrovan radioaktivnim polonijumom, koji je teško otkriti
136 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 10:28h

1. Oliver Kromvel

Engleski vojnik i državnik umro je 1658, bio je balsamovan, imao je državnu sahranu a zatim je sahranjen u Vestiminister ebiju. Nakon Restauracije, on i još dvojica su ekshumirani i obezglavljeni.

Vjeruje se da mu je tijelo bačeno u jamu na mjestu egzekucije, koje se nalazi u blizini današnjeg spomenika Marbl arč u Londonu.

Njegova glava je nabodena na kolac i izložena na krovu Vestminister hola. Tokom 18. vijeka smatrana je kolekcionarskim predmetom. Glava je analizirana 1815. i potvrđeno je da je pripadala Kromvelu.

2. Džesi Džejms

Kružile su glasine da je ozloglašeni američki gangster lažirao svoju smrt 1882, stoga je tijelo za koje se pretpostavljalo da je njegovo ekshumirano 1995. kako bi se sprovelo testiranje DNK.

Analize su pokazale da je to zaista njegovo tijelo, budući da se DNK podudarala sa onom njegovih potomaka. Međutim, kasnije su ekshumirana još dva tijela – uključujući i ono čovjeka koji je tokom života tvrdio da je pravi Džesi Džejms.

3. Hajle Selasije

Tijelo posljednjeg cara Etiopije je ekshumirano nakon što je 1992. nađeno ispod jednog toaleta u Carskoj palati. On je vladao Etiopijom 45 godina, a rastafarijanci su ga smatrali živim bogom.

Zbačen je u puču koji je predvodio diktator Mengistu Hajle Marijam 1974, i godinu dana je držan kao zatočenik u palati prije nego što je umro. Godine 2000. više od 25 godina nakon njegove smrti, ponovo je sahranjen u katedrali Svetog trojstva u Adis Abebi.

4. Evita

Supruga argentinskog predsjednika Huana Perona je bila balsamovana – ali nakon vojnog puča sredinom 1950-ih novi vladari su željeli da sklone njeno tijelo.

Uklonjeno u gluvo doba noći iz sjedišta sindikata u Buenos Ajresu, neko vrijeme je bilo u kombiju parkiranom na ulicama grada, zatim iza bioskopskog platna, unutar gradskog vodovoda kao i u kancelarijama vojne obavještajne službe.

Uz tajnu pomoć Vatikana 1957. godine sahranjena je u Milanu pod lažnim imenom. U Buenos Ajresu su počeli da se pojavljuju grafiti sa pitanjem „Gdje je tijelo Evite Peron“?

Tijelo je 1971. iskopano i prebačeno u novi dom Huana Perona u Madridu. Njegova treća supruga Izabela nadgledala je povratak Evitinog tijela u Argentinu. Sada počiva u porodičnom mauzoleju, u kripti koja izgleda kao nuklearni bunker.

5. Čarli Čaplin

Tijelo komičara u martu 1978. iskopala su dvojica muškaraca koji su ga ponovo zakopali na jednom polju kukuruza i tražili otkup od Čaplinovog advokata.

Ukradeno sa seoskog groblja u Švajcarskoj, gdje je glumac proveo posljednjih 25 godina svog života, u isti grob je vraćeno tri mjeseca kasnije nakon hapšenja pljačkaša grobova – izbjeglica iz Poljske i Bugarske. Ovog puta poklopac je napravljen od ojačanog čelika.

6. Elizabet Sidal

Kada je supruga engleskog slikara i pjesnika Dantea Gabrijela Rosetija umrla od prevelike doze opijata 1862. Roseti je sa njom sahranio i svesku u kojoj je pisao poeziju.

Nekoliko godina kasnije, kako je gubio vid, zbog čega mu je bilo sve teže da sluka, odlučio je da vrati pjesme. Za to mu je bila potrebna dozvola državnog sekretara budući da je pljačkanje gorobova u to vrijeme bilo veliki problem.

Kada je sveska iskopana, Roseti je kazao da je razočaran zbog toga što je pjesma koju je najviše želio imala „veliki rupu od crva na svakoj stranici“. Značajn broj tih pjesama je objavljen.

7. Kristofer Kolumbo

Kristofer Kolumbo je u testamentu zatražio da bude sahranjen u Americi, međutim u vrijeme njegove smrti 1506. tamo nije postojala prikladna crkva, stoga je prvo sahranjen u španskom gradu Valjadolid, a zatim prebačen u manastir u Sevilji.

Tijelo je međutim 1542. godine poslato u Hispanjolu, gdje je sahranjeno u Santo Domingu (današnjoj prijestonici Dominikanske Republike).

Krajem 17. vijeka Španija je predala zapadni dio Hispanjole Francuskoj, tako da je Kolumbovo tijelo prebačeno na Kubu. Kada je Kuba postala nezavisna, 1898, tijelo je posljednji put prešlo Atlantik i sahranjeno je u Seviljskoj katedrali.

Makar je to zvanična teorija. Međutim, postoji kutija sa kostima, na kojoj je napisano ime Kristofer Kolumbo u Kolumbovom mauzoleju u dominikanskoj prijestonici. Istražitelji koji su uzeli uzorke DNK sa tijela u Sevilji kazali su da se poklapaju sa DNK Kolumbovog brata Dijega, koji je takođe sahranjen u Sevilji.

Nikada nije dozvoljeno testiranje ostataka iz Santo Dominga.

8. Virdžinija Po

Virdžinija Klem se sa 13 godina udala za svog bliskog rođaka, američkog pisca Edgara Alan Poa, a umrla je od tuberkuloze u 24. godini 1847. Prvobitno je sahranjena u grobnici porodice od koje su Poovi iznajmljivali kolibu u Fordhemu u blizini Filadelfije.

To groblje je 1875. uništeno, a par godina kasnije jedan od Poovih biografa, Vilijam Gil je preuzeo njene kosti upravo u trenutku kada se domar crkve spremao da ih baci.

Izvjesno vrijeme Gil je kosti čuvao u kutiji ispod kreveta. Pet godina kasnije sahranjene su sa ostacima njenog supruga u grobu koji je izgrađen za pisca 1875. na zemljištu koje danas pripada Pravnom fakultetu Merilend Univerziteta u Baltimoru.

9. Marija Kiri

Pepeo Marije Kiri i njenog supruga Pjera premješten je sa jednog malog groblja u Panteon u Parizu. To je učinjeno kako bi se odala počast njenom životu i djelu.

Ova naučnica, rođena u Poljskoj, osvojila je dvije Nobelove nagrade i napravila veliko dostignuće na polju radijacije. Umrla je od leukemije (koju je izazvala izloženost radijaciji).

10. Če Gevara

Kubanski revolucionar, rođen u Argentini, zarobljen je i ubijen u Boliviji 1967. Četiri godine mjesto gdje se nalazi njegovo tijelo je držano u tajnosti, zatim 1995. jedan bolivijski general koji je otkrio da je sahranjen na jednoj aerodromskoj pisti u blizini mjesta gdje je ubijen.

Dvije godine kasnije, njegovo tijelo je ekshumirano i vraćeno na Kubu na vrijeme za obilježavanje 30. godišnjice njegove smrti. Sada se nalazi u mauzoleju i muzeju Gevara, koji je otvoren za posjetioce. Međutim, pokrenuto je pitanje da li je pravo tijelo ekshumirano 1997.

Istina o Arafatu za nekoliko mjeseci

Forenzički eksperti uzeli su uzorke sa tijela Jasera Arafata, pokušavajući da utvrde da li je otrovan radioaktivnim polonijumom, koji je teško otkriti.

Prije osam godina Palestinci su sahranili svog heroja i dugogodišnjeg lidera, ali teorije zavjere u vezi sa njegovom smrću nikada nijesu prestajale. Mnogi vjeruju da je bio žrtva kukavičkog atentata i ostaće ubijeđeni u to bez obzira na rezultat ove obdukcije.

Arafatovo tijelo je, kako je objavila agencija Rojters, samo otkriveno a uzorci su uzeti a da tijelo nije vađeno iz zemlje.

Usljed toga planirana ceremonija ponovne sahrane sa svim vojnim počastima je otkazana. Grob je zatvoren poslije nekoliko sati a vijence su položili palestinski lideri uključujući i premijera Salama Fajada.

"Tijelo je bilo u stanju kakvo biste očekivali za nekoga ko je zakopan osam godina. Ništa nije bilo neuobičajeno“, kazao je ministar zdravlja Hani Abdin na konferenciji za novinare.

Suha Arafat

Francuski istražitelji su u avgustu otvorili istragu o Arafatovoj smrti u Parizu 2004. nakon što je jedan švajcarski institut objavio da je otkriven visok stepen polonijuma na odjeći koju je dala njegova supruga Suha za jedan televizijski dokumentarac.

Šef palestinske istražne komisije, Tavfik Tiravi kazao je da je forenzička procedura prošla u najboljem redu. Palestinski medicinski tim je uzeo uzorke i proslijedio ih švajcarskom, francuskom i ruskom timu.

"Potreban nam je dokaz kako bismo pronašli one koji stoje iza ubistva i predamo ih Međunarodnom krivičnom sudu“, kazao je on za Rojters.

Jordanski ljekar Abdulah al Bašir, šef palestinske medicinske komisije, kazao je da je uzeto oko 20 uzoraka i da će analiza trajati najmanje tri mjeseca.

"Kako bismo sproveli ove analize i višestruko provjerili biće potrebno nekoliko mjeseci i mislim da nećemo imati ništa opipljivo prije marta ili aprila sljedeće godine", kazao je Darsi Kristen portparol Univerzitetske bolnice u Lozani koja je sprovela prvobitne testove na Arafatovoj odjeći.

Arafat je umro u jednoj francuskoj bolnici u 75. godini nakon kratke misteriozne bolesti. Tada, na zahtjev Suhe, nije sprovedena obdukcija a francuski ljekari su kazali da ne mogu da utvrde uzrok smrti.

Osam godina se smatra krajnjom granicom za otkrivanje tragova polonijuma, a bolnica u Lozani je u avgustu postavila pitanje da li ima uopšte smisla uzimati uzorke, ukoliko pristup Arafatovom tijelu bude odložen do „oktobra ili novembra“.

Arafatova udovica je pratila ekshumaciju na televiziji iz njene kuće na Malti. „Ovo će pružiti neki kraj, znaćemo istinu o tome zašto je umro. Dugujem odgovor na to pitanje palestinskom narodu, novoj generaciji i njegovoj ćerki“, kazala je Suha kroz suze za timesofmalta.com.

Hitlerov pepeo prosut u kanalizaciju

Abraham Linkoln – kovčeg uklonjen nakon propale pljačke groba, ekshumiran kada je izgrađen novi grob. Car Nikolaj II i porodica – ubijeni i bačeni u jamu 1918, ponovo sahranjeni 80 godina kasnije.

Tutankamon – Faraon koji je umro u 14. vijeku pne., grob iskopan 1922.

Simon Bolivar – Južnoamerički lider nezavisnosti ekshumiran 2010. kako bi se provjerila teorija o trovanju.

Adolf Hitler – Počinio samoubistvo u Berlinu, spaljen i sahranjen u krateru od bombe, Sovjeti su ga ponovo sahranili u Magdeburgu (bez vilice i dijela lobanje), ekshumiran je 90-ih, kremiran a njegov pepeo prosut u kanalizaciju.

Li Harvi Osvald – ubica Džona F. Kenedija, ekshumiran 1981. kako bi se provjerila teorija da je zamijenjen sovjetskim dvojnikom.

Salvador Aljende - Čileanski predsjednik koji je izvršio samoubistvo 1973, ekshumiran 2011. kako bi se utvrdilo da li je ubijen.

Kardinal Njumen - konzervativni engleski sveštenik, umro je 1890, a 2008. otkriveno je da mu je grob prazan.

Zakari Tejlor – 12. predsjednik SAD, umro je 1850, ekshumiran 1991. kako bi se provjerilo da li je otrovan.

Nikolaj i Elena Čaušesku – Rumunski predsjednik i njegova supruga, strijeljani u revoluciji 1989, ekshumirani 2010. kako bi se potvrdio identitet.

Bonus video: