Lider Hamasa podržao palestinski zahtjev u UN-u

Palestinska uprava namjerava da 29. novembra zatraži unaprjeđenje statusa u svjetskoj organizaciji s trenutnog entiteta posmatrača. Čelnik Hamasa podržao ovu inicijativu
0 komentar(a)
Haled Mašal, HAMAS, Foto: Wikipedia.org
Haled Mašal, HAMAS, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 26.11.2012. 15:40h

Lider ekstremističkog palestinskog pokreta Hamas Haled Mašal izrazio je podršku palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu za inicijativu da u Ujedinjenim nacijama zatraži status države, prenijela je agencija Vafa.

Palestinska novinska agencija navodi da je Mašal pozvao telefonom Abasa. Abas, koji je ranije rekao da neće odustati od namjere da na Generalnoj skupštini UN 29. novembra zatraži status države nečlanice, rekao je da sve palestinske političke frakcije, bez izuzetka, podržavaju ovu inicijativu.

Hamas vlada u pojasu Gaze, a umjereni pokret Fatah predsjednika Abasa na Zapadnoj obali.

Hamas EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom, dok Fatah ima podršku Zapada, mada Vašington traži od Abasa da odustane od inicijative u UN. Hamas i Fatah su se često sukobljavali, a posljednji put su imali oružani sukob poslije izbora 2006. kada je obrazovana vlada nacionalnog jedinstva.

Abas i Mašal ove godine su potpisali sporazum o primirju.

Palestinska uprava namjerava da 29. novembra zatraži unaprjeđenje statusa u svjetskoj organizaciji s trenutnog entiteta posmatrača. Palestinske diplomate smatraju da će Palestinci poslije dobijanja statusa države posmarača u UN "pregovarati s Izraelom na drugačijim osnovama, na ravnopravnim osnovama".

Status posmatrača države nečlanice mogao bi pomoći nastojanju Palestinaca da dobiju državu na teritorijama Zapadne obale, pojasa Gaze i istočnog Jerusalima, koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967.

Nastojanju Palestinaca se protiv Izrael i SAD koji poručuju da bi palestinske vlasti državnost trebalo da traže u mirovnim pregovorima i da ne treba da povlače jednostrane poteze.

Drugi čovjek Hamasa Musa Abu Marzuk rekao je za agenciju AP prošle nedjelje da taj pokret neće ometati Abasa da zatraži priznanje Palestine kao države na Generalnoj skupštini UN, ali je i ocijenio da Abas gubi vrijeme i da "Hamas ne vjeruje da je Generalna skupština ta koja stvara državu".

Bonus video: