Dana je odbacila maramu, a onda se to nije dopalo njenoj porodici, pa ni Facebooku

Danu je sa Facebooka izbrisalo mnogo dotadašnjih prijatelja. Njeni odnosi sa majkom su zahladnjeli, jer nije prihvatila kćerkino nepoštovanje tradicije
32 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 10:08h

Dana Bakdounis je rođena i odrasla u Saudijskoj Arabiji, gdje se od žena zahtijeva da nose maramu na glavi. Dana je maramu odbacila 2011. godine. Kaže da joj jednostavno nije pristajala, te da je morala da je nosi zbog porodice i društva.

"Nisam razumjela zašto je moja kosa pokrivena. Htjela sam da osjetim ljepotu svijeta, sunce i vjetar".

Ova djevojka se ulčanila u grupu na Facebooku koja podstiče prava žena u Saudijskog Arabiji. Grupa ima više od 70.000 članova i postala je mjesto za diskusiju, ne samo žena, već i muškaraca iz svih djelova svijeta.

Dana je prije dva dana na zidu grupe objavila objavila fotografiju na kojoj je ona bez marame na glavi, a u ruci drži ličnu kartu na kojoj je fotografisana dok je nosila maramu.

Uz fotografiju je napisala da podržava Facebook grupu jer joj 20 godina nije bilo dozvoljeno da osjeti vjetar u kosi ili na koži.

Debitovala prva atletičarka iz Saudijske Arabije na OI >>>

Protest vožnjom: Žene Saudijske Arabije žele pravo da budu vozači >>>

Njenu fotografije je za kratko lajkovalo 1.600 drugih korisnika, fotografija je podijeljena više od 600 puta i Dana je na nju dobila više od 250 komentara.

Uprkos podršci velikog broja nepoznatih ljudi, Danu je sa Facebooka izbrisalo mnogo dotadašnjih prijatelja. I odnosi sa majkom su zahladnjeli, jer nije prihvatila kćerkino nepoštovanje tradicije.

Mnoge žene su odlučile da krenu njenim stopama, pa su i one odbacile svoje marame. Neke još nemaju hrabrosti.

Saudijska princeza: Mnogo problema potiče od pogrešnog tumačenja Kurana >>>

"Raduju me poruke od djevojaka koje još nose marame. Podržavaju me i kažu da poštuju moju odluku i hrabrost, te da bi uradile isto, ali nisu dovoljno odvažne. Pisale su mi i starije žene", kaže Dana.

Facebook je reagovao na njene fotografije blokiranjem njenog i profila administratora grupe, a postupak su kasnije opravdali greškom u sistemu, piše BBC.

Dana ipak želi da napravi još jednu fotografiju, ovog puta iz Sirije, i tako pokaže da može da se bori protiv nepravde i moći.

Dana i njeni istomišljenici pokazuju struju novoosnovanog liberalizma i boraca za prava žena.

"Želim pravdu, jer već imam slobodu i ničeg se ne bojim. Sad mogu da uradim sve ono za šta vjerujem da je ispravno", kaže ona.

Bonus video: