U eksploziji autobusa u Tel Avivu povrijeđeno 17 osoba

Sukob između izraelske vojske i Hamasa dopro je do centra Tel Aviva i može samo da komplikuje pregovore o postizanju prekida vatre
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 14:08h

U snažnoj eksploziji u autobusu u Tel Avivu ranjeno je 17 ljudi, dan nakon što nisu urodili plodom napori na uspostavljanju primirja između Izraela i Hamasa, koji je kasnije preuzeo odgovnost za napad.

Izraelska policija je odmah saopštila da se radi o terorističkom napadu. Time je sukob između izraelske vojske i Hamasa dopro do centra Izraela, najvećeg izraelskog grada i može samo da komplikuje pregovore o postizanju prekida vatre.

"Ima oko 10 ljudi ranjenih od kojih je troje u ozbiljnom stanju", rekao je neposredno poslije eksplozije portparol Zaki Heler za izraelski radio, ali se poslije ispostavilo da je ranjenih više.

Portparol policije Luba Samri je precizirala da se eksplozija dogodila u trenutku kada je autobus bio u ulici Šaul Hamaleh, dodavši da pozadina i okolnosti incidenta nisu još jasne.

"Izraelski mediji su kasnije izvjestili da je autobus u potpunosti ugljenisan", pozivajući se na očevice i da je prolazio kraj Ministarstva odbrane u vrijeme eksplozije. Ranjenici su odnijeti u bolnicu Ihilov i barijere su postavljene na putevima u potrazi za osumnjičenim bombašem.

Napad se dogodio osmog dana izraelske ofanzive na pojas Gaze pokrenute da se zaustavi raketiranje južnog Izraela sa te palestinske teritorije kojom vlada Hamas

Drugi policijski portparol Miki Rozenfeld kazao je da je to udar u srcu grada i da je okolno područje zatvoreno dok se traže osumnjičeni napadaci.

"U ovom trenutku tražimo da vidimo šta je uzrok eksplozije", rekao je on, nagovijestivši da je moguće da je uzrok naprava ostavljena u autobusu ili ju je unio putnik.

I dok policija traga za mogućim drugim podmetnutim eksplozivnim napravama, šef policije u Tel Avivu Joel Ohajon kaže da je teško reći šta se zapravo dogodilo, iako se vjeruje da eksplozija nije djelo samoubice bombaša. Policajci su odmah uhapsili jednog osumnjičenog, za koga se brzo ispostavilo da nema veze s incidentom.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Ofir Gendelman, kazao je da je većina ranjenih zadobila umerene povrede. Televizija pokazala snimke autobusa punog dima, polupanih prozora.

Napad se dogodio osmog dana izraelske ofanzive na pojas Gaze pokrenute da se zaustavi raketiranje južnog Izraela sa te palestinske teritorije kojom vlada Hamas.

U gradu Gazi se pucalo u vazduh u znak slavlja kada je radio javio o eksploiziji u Tel Avivu.

Pojas Gaze bio je prošle noći meta žestokih udara izraelske vojske, što je umnogome raspršilo nade da će očekivani i najavljeni prekid vatre biti brzo postignut.

Tri palestinska novinara ubijena su u Gazi, u napadima Izraela na istoimenu oblast, a pogođena je i zgrada u kojoj se nalaze prostorije agencije Frans pres, javio je AP.

Novinari su ubijeni dok su se nalazili u svojim automobilima, navodi američka agencija, pozivajući se na izjave zdravstvenog zvaničnika i direktora TV stanice "al-Aksa", kojom upravlja Hamas, koji kontroliše pojas Gaze. Izrael je potvrdio da su novinari bili meta napada, tvrdeći da su bili povezani sa ekstremistima.

Izraelska vojska je potvrdila i da je gađala osmospratnicu u kvartu Rimal u gradu Gazi, ističući da je meta napada bio njen sedmi sprat, gdje se navodno nalazi vojna obavještajna služba Hamasa.

Fotograf francuske agencije Mahmud Hams, koji se u vrijeme udara nalazio u zgradi, koju su u roku od nekoliko minuta pogodile najmanje tri rakete, izjavio je da niko od zaposlenih u toj agenciji nije povrijeđen. Prostorije agencije, takođe, nisu oštećene.

Izraelska vojska upozorila je novinare da se drže podalje od agenata i objekata Hamasa, ističući da je u pitanju "teroristička grupa" koja će ih upotrebiti kao "ljudski štit". Zgrade u kojima se nalaze ispostave medija već su gađane u najnovijoj ofanzivi Izraela na pojas Gaze, i u ovim napadima povrijeđeno je nekoliko novinara.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izrazio je spremnost Izraela da eskalira ofanzivu u pojasu Gaze, ali je dodao da toj zemlji više odgovora dugotrajno diplomatsko rješenje za prijetnju raketa sa te palestinske teritorije.

Izraelski ministar civilne odbrane Avi Dihter izjavio je da je kopnena ofanziva jedini način da se pobijedi Hamas u pojasu Gaze.

Ambasaodori u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija vodiće otvorenu debatu o sukobima u pojasu Gaze danas popodne ako prije toga ne bude proglašen prekid vatre

Od početka sukoba poginulo je 139 Palestinaca, uključujući polovinu civila. Na izraelskoj strani je poginulo četvoro civila i jedan vojnik. U Gazi je 20. novembra ubijen 31 Palestinac.

Ban Ki Mun: Raketiranje Izraela mora da prestane odmah

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Mun pozvao je na prekid palestinskog raketiranja izraelskih naselja.

"Apelujem da palestinski militanti odmah prestanu da raketiraju izraelska naselja. To je neprihvatljivo", reka je Ban Ki Mun nakon sastanka sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramalahu.

"Vrijeme je za diplomatiju i okončanje nasilja" rekao je Ban Ki Mun i pozvao "sve koji posjeduju oružje da poštuju humanitarno pravo".

Napori svjetskih zvaničnika i međunarodnih organizacija da dođe do prekida vatre do sada nisu donijeli rezultate.

Galerija