Izrael pomjera trupe ka pojasu Gaze

Izraelski zvaničnici kazali su da su njihove snage spremne za invaziju, ukoliko to bude potrebno
56 pregleda 56 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 20:36h

Izrael je počeo da pomjera trupe ka pojasu Gaze i šalje vojne pozive rezervistima, zbog moguće kopnene ofanzive na palestinsku teritoriju.

Najmanje desetak kamiona sa tenkovima i oklopnim vozilima viđeno je večeras kako se krechu ka graničnoj oblasti sa Gazom, dok se vojnici prevoze autobusima.

Ministar odbrane Ehud Barak objavio je da je dao ovlašćenje vojsci da pozove rezerviste za moguću operaciju na Gazu. Vojska je saopštila da bi na taj naccin moglo da bude angažovano oko 30.000 vojnika.

Vojni zvaničnici naveli su da su ti koraci priprema za moguću kopnenu operaciju, ali da još nije donijeta odluka za ulazak u Gazu.

Sirene u Tel Avivu prvi put od 1991.

Zvuk eksplozije i sirena koja upozorava na vazdušni napad čule su se u Tel Avivu. Nema izvještaja o povrijeđenima i eventulanim žrtvama, prenosi navode radija izraelske vojske Russian Today.

Zvuk sirene začuo se 18.45 sati po lokalnom vremenu, nakon čega se čula i eksplozija. Prema nekim izvorima raketa je pala u more, ispred Jaffa Beacha, južno od Tel Aviva. Ynetnews izvještava da je Islamski džihad već preuzeo odgovornost za napad.

Portparol izraleskih odbrambenih snaga, međutim, negira te navode i kaže da raketa nije pogodila navedeno područje.

Danas su se u Tel Avivu prvi put čule zvučne sirene od Zalivskog rata 1991. godine.

Izraelski zvaničnici kazali su da su njihove snage spremne za invaziju, ukoliko to bude potrebno. Premijer Benjamin Netanjahu kazao je da izraelska vojska spremna da znatno proširi svoju ofanzivu na Gazu.

"Nijedna vlada ne bi tolerisala situaciju u kojoj petina stanovništva živi u konstatnom raketiranju, i Izrael ovo neće tolerisati", kazao je Netanjahu.

Izrael i Hamas na ivici rata: Ubijen Ahmed Al Džabari

U seriji izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze ubijeno je najmanje devet Palestinaca, uključujući komandira vojnog krila Hamasa Ahmeda Al Džabarija, a Izrael je nagovijestio da je to dio šire operacije odmazde protiv učestalih raketnih napada za koje ta zemlja krivi Hamas koji najavljuje žestok odgovor.

Vazdušne udare pratila je tenkovska vatra, prenose izraelski mediji

U utorak uveče se činilo da je zaživio prekid vatre, zahvaljujući posredovanju Egipta, ali je raketiranje nastavljeno i dvije strane su se našle na ivici mogućeg novog rata. Ljutiti Palestinci okupili su se oko vozila uništenog raketom u kome se nalazio Džabari poslije udara u kome je ubijen i njegov telohranitelj.

"Okupator je otvorio vrata pakla", saopštilo je vojno krilo Hamasa nakon tog ciljanog ubistva, dodavši da su "opcije otpora sada otvorene i one uključuju samoubilačke napade", prenosi Tanjug.

Početak operacije protiv terorista

Izraelska vojska je najavila da Džabarijevo ubistvo predstavlja početak operacije protiv terorista u Gazi. U okviru te operacije izraelski avioni su izveli više od 20 udara, ciljajući, između ostalog, rampe za lansiranje raketa koje pripadaju Hamasu i islamskom džihadu.

"Prvi cilj ove operacije je da se donese zatišje na jug Izraela, a drugi je da se udari na terorističke organizacije"

Desetine dalekometnih raketa je uništeno. Vazdušne udare pratila je tenkovska vatra, prenose izraelski mediji.

U međuvremenu je izraelska vojska odlučila da razmjesti dodatne pješadijske snage na jugu pred moguću vojnu ofanzivu. Izraelska obavještajna služba Šin bet je potvrdila ubistvo Džabarija, rekavši da je to posljedica njegove "deceniju duge terorističke aktivnosti".

Portparol izraelske armije Joav Mordehaj kazao je da su udari početak kampanje ciljanja Hamasa i islamskog džihada.

"Prvi cilj ove operacije je da se donese zatišje na jug Izraela, a drugi je da se udari na terorističke organizacije", kazao je Mordehaj, istakavši da je svrha da se ozbiljno naruši komanda i kontrolni lanac Hamasa.

Prijetnja Hamasu

"Ubistvo Džabarija šalje poruke Hamasu u Gazi da ako nastavi da promoviše terorističku aktivnost protiv države Izrael, biće uništen", navela je izraelska vojska u saopštenju.

"Nećemo tolerisati situaciju u kojoj izraelskim građanima prijeti raketna vatra", kazao je Netanijahu

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri upozorio je da će "Izrael zažaliti trenutak kada je čak i pomislio da uradi ono što je uradio". Palestinski zvaničnik sa Zapadne obale Saeb Erekat osudio je izraelske akcije, naglasivši: "Smatramo Izrael potpuno odgovornim za posljedice ovog novog akta agresije".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da je Izrael poslao jasnu poruku Hamasu, ubivši komandira vojnog krila te islamističke organizacije, i da je spreman da proširi operacije u pojasu Gaze ako to bude neophodno.

"Hamas i druge terorističke organizacije izabrale su da eskaliraju svoje napade na građane Izraela u posljednjim danima. Nećemo tolerisati situaciju u kojoj izraelskim građanima prijeti raketna vatra", kazao je Netanijahu nakon konsultacija sa ministrima koji čine uži sastav vlade zadužen za bezbjednost.

Akcija tek počela

Netanijahu je takođe istakao da "Hamas namjerno puca na civile i krije se iza svojih sopstvenih civila".

Barak je istakao potrebu za visokom pripravnosću u Izraelu i na Zapadnoj obali i najavivši da će se ciljevi operacije postići ali ne brzo

"Mi izbjegavamo da gađamo civile. Naši neprijatelji teže da nas zbrišu sa lica zemlje", dodao je on.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak poručio je da će izraelska vojska učiniti sve da vrati zatišje na jugu zemlje i da su današnji udari samo početak operacije, čiji su ciljevi da se ojača sposobnost zastrašivanja Izraela i nanese šteta sposoboistima ekstremističkih organizacija da lansiraju rakete.

Izrael ne želi rat ali provokacije Hamasa u posljednjim nedjeljima sa čestim rundama mina i raketa ispaljenih na jug Izraela, eksplozivnim tunelom koji je aktiviran i protivtenkovskom vatrom na džip u Izraelu primorale su nas da djelujemo oštro i odlučno", rekao je Barak aludirajaći na seriju napada palestinskih ekstremista.

"Mi smo na početku, ne na kraju te akcije", rekao je Barak istakavši potrebu za visokom pripravnosću u Izraelu i na Zapadnoj obali i najavivši da će se ciljevi operacije postići ali ne brzo, prenio je AFP.

Bonus video: