Više od 80.000 Teksašana traži nezavisnost od SAD

Luizijana je do juče prikupila 25.000 potpisa za odvajanje od SAD; slijede Alabama, Džordžija, Florida, Tenesi, S. Karolina, Mičigen, Kolorado, Oregon, Nju Džersi itd.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2012. 13:21h

Više od 80.000 građana Teksasa potpisalo je online peticiju na sajtu Bijele kuće, kojom traže odvajanje ove države od Sjedinjenih Američkih Država.

Prva od 50 saveznih država koja je pokrenula ovu akciju bila je Luizijana i to 7. novembra, samo nekoliko sati nakon proglašenja pobjede predsjednika Baraka Obame, a za njom je uslijedilo još dvadesetak država.

Kako nalažu pravila, Bijela kuća je dužna da ispita svaku peticiju sa više od 150 potpisa prikupljenih za mjesec dana, a 25.000 potpisa zahtjeva zvaničan odgovor.

Pošto je država Teksas uputila peticiju sa najviše potpisa, sada predsjednik ili član njegove administracije treba da odgovori na zahtjev da se "državi Teksas dozvoli da se povuče iz Sjedinjenih Američkih Država i formira svoju novu vladu", prenosi "Russia Today".

U peticiji se kao razlog za takav zahtjev navode ekonomske probleme koje federalna vlada ne može da riješi

U peticiji se kao razlog za takav zahtjev navode ekonomske probleme koje federalna vlada ne može da riješi, navode američki mediji.

"S obzirom da država Teksas ima uravnotežen budžet i predstavlja 15. najveću ekonomiju na svijetu, praktično je izvodljivo za Teksas da se povuče iz Unije i da učini sve da zaštiti životni standard svojih građana i osigura njihova prava i slobode u skladu sa prvobitnim idejama i vjerovanjima naših osnivača koje federalna vlada više ne odražava", kaže se u peticiji.

Peticija, međutim, nije dobila podršku guvernera Teksasa Rika Perija koji je rekao da vjeruje u veličinu američke države i da ne treba raditi na njenom razbijanju.

Luizijana je do juče prikupila 25.000 potpisa, slijede Alabama, Džordžija, Florida, Tenesi, Sjeverna Karolina, Mičigen, Kolorado, Oregon, Nju Džersi, Sjeverna Dakota, Montana, Indijana, Misisipi, Kentaki i Njujork, prenose američki mediji.

Galerija

Bonus video: