Iran testira novi sistem protivavionske odbrane

Sistem je, navodno, sposoban da "uhvati" leteću metu udaljenu 80 kilometara i da je pogodi kada se približi na 45 kilometara
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 15:48h

Vojska Irana se sprema da testira svoj novi sistem protivavionske odbrane, napravljen po ugledu na američki sistem "houk", saopštila je iranska državna televizija.

Ova vijest je objavljena u vrijeme kada rastu tenzije u odnosima Zapada sa Iranom u vezi sa nuklearnim programom te zemlje za koji se sumnja da nije samo mirnodopski, kako tvrde vlasti u Teheranu, već da je za proizvodnju atomske bombe.

Kako je televizija izvijestila, šef iranske protivavionske odbrane general Farzad Esmaili je rekao da je novi sistem zemlja-vazduh dobio naziv "mersad" - zasjeda.

Sistem je, navodno, sposoban da "uhvati" leteću metu udaljenu 80 kilometara i da je pogodi kada se približi na 45 kilometara.

Protiv mete se dejstvuje projektilom iranske proizvodnje "šahin" -soko.

Televizija navodi da će "mersad" biti testiran tokom vojne vježbe koja je u toku, a počela je prošle sedmice.

U jednonedjeljnoj vježbi, za koju se navodi da je "masivna", učestvuju iranski ratni avioni, bespilotne letjelice i oko 8.000 vojnika.

Vježba se održava u gotovo čitavoj istočnoj polovini Irana.

Tokom nje će biti isproban i protivavionski i antiraketni sistem S-200, ruske proizvodnje, koji je prvi put prikazan u septembru.

Na manevrima je predstavljen prvi iranski hoverkraft - vozilo koje može da ide po kopnu i po vodi. Naziv mu je "tondar" - grom, a može da ispaljuje projektile i lansira bespilotne letjelice, javila je televizija.

Bonus video: