Špijuni i seks skandali

I dok je KGB imao obuku za žene i muškarce čiji je zadatak bio da zavode zvaničnike i špijune u SAD i u drugim zapadnim zemljama, CIA nije koristila takvu tehniku
77 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 08:50h

Otkad postoje špijuni, postoje i špijunski skanadali.

Obično se to dešavalo zato što se neki visoki obavještajni zvaničnik „sprijatelji“ sa neprijateljskim špijunon, a najpoznatiji je slučaj britanskog ratnog sekterara Džona Profjuma koji se 1963. godine „zabavljao“ sa navodnom prostitutkom koja je takođe bila u vezi sa sovjetskim zvaničnikom za kojeg se sumnjalo da je špijun.

To ga je koštalo karijere. Međutim, kako se ističe u članku američkog magazina „Forin polisi“ to je bilo i prilično davno, a u narednih 50 godina nema zvaničnih podataka da je jedan zapadni obavještajni šef podnio ostavku zbog ljubavi prema osobi koja mu nije supruga.

Nedodirljivi

Sve do petka, kada je nekada nedodirljivi Dejvid Petreus najavio da podnosi ostavku zbog „krajnje loše procjene upuštanja u vanbračnu vezu“. Ništa slično se nije dogodilo 19-orici Petreusovih prethodnika koja su bili na čelu CIA.

Pokojni Vilijam Kolbi, koji je kratko bio na čelu agencije tokom kongresnih istraga poslije Votergejt skandala, naprasno se razveo od supruge sa kojom je bio u braku 30 godina i upustio se u vezu sa mnogo mlađom ženom, ali to je bilo tek pošto je podnio ostavku. Ipak, to ne znači da ostali visoki zvaničnici CIA nijesu imali afere i indiskrecije koje su njihove karijere uspjele da prežive, navodi se u članku američkog magazina.

Kružila je priča da je jedan šef operativnog krila CIA nakon 11. septembra snimljen bezbjednosnim kamerama u garaži agencije kako ima oralni seks sa jednom podređenom. To nije naudilo njegovoj reputaciji, možda zato što mu je ugled već bio ukaljan i zato što je bio na putu da napusti funkciju.

KBG imao obuku za zavođenje

Slično tome jedan od šefova CIA stacioniran u Bagdadu nakon invazije 2003. godine bio je poznat po tome da spava sa podređenima, kako je to kazao jedan bivši visoki obavještajni zvaničnik, a tokom godina je potvrđeno iz više izvora. „Kažnjen je nekoliko puta“, kazao je izvor, „ali nikada ništa ozbiljno“, uprkos pismenim žalbama najmanje jedne žene koja mu je bila podređena. Prešao je na druge visoke pozicije unutar agencije.

Problem je u tome što ljubavne afere čine obavještajne operativce ili zvaničnike podložnim ucjenama. I dok je KGB imao obuku za žene i muškarce čiji je zadatak bio da zavode zvaničnike i špijune u SAD i u drugim zapadnim zemljama, CIA nije koristila takvu tehniku. Ta zamka se sprovodila na sljedeći način: postavili bi kamere u hotelskim sobama kako bi snimili metu „na djelu“.

Suočena sa dokazima meta bi brzo podlegla ucjeni ili bi obavijestila nadređene i slučaj bi bio diskretno zataškan. Rusi i dalje koriste ovu tehniku sudeći po brojnim slučajevima uključujući i onaj iz 2001. kada je pomoćnica jednog britanskog poslanika osumnjičena da radi kao špijun za Moskvu.

Ovo je igra koja traje odavno. FBI je još 1941. godine otkrio da se jedan mladi mornarički poručnik u Vašingtonu, Džon F. Kenedi, zabavlja sa danskom ljepoticom po imenu Inga Arvad, koja je bila pod nadzorom zbog sumnje da je nacistička špijunka. Kenedi je upozoren da se drži podalje od nje.

Galerija

Bonus video: