"Occupy Sandy" pomaže žrtvama katastrofe u Njujorku

Pomoć dolazi sa, kako će neki pomisliti, neočekivane strane: aktivističke mreže koja je prije godinu dana počela kao pokret "Occupy Wall Street"
1 komentar(a)
Occupy Sandy, Foto: Rojter
Occupy Sandy, Foto: Rojter
Ažurirano: 09.11.2012. 21:31h

Masovna akcija pomoći žrtvama uragana Sandi u najteže pogođenim područjima oko Njujorka dolazi sa, kako će neki pomisliti, neočekivane strane: aktivističke mreže koja je prije godinu dana počela kao pokret "Occupy Wall Street".

Prizor u jednoj crkvi u Bruklinu liči na kontrolisani haos: na desetine ljudi koji sortiraju i dijele na tone pomoći za centre u najteže pogođenim djelovima Njujorka. Svako je volonter i sve se odvija najvećom brzinom. To je dio akcije nazvane "Occupy Sandy"(Okupirajmo uragan Sendi). Ono što je započelo kao pokret političkih demonstracija "Occupy Wall Street" pretvorilo se u kontinuirano organizovanje gradske zajednice.

Ovo je tačno ono što je pokret "Occupy" stalno radio, kaže Pablo Benson, koordinator projekta "Occupy Sandy" i dodaje:

"Čuli smo dosta izvještaja o tome kako je pokret "Occupy" mrtav, ali čak i u ovom periodu, on je aktivno angažovan na organizovanju zajednice. Nije slučajnost da je, čim se desila tragedija, pokret bio spreman da organizuje dotok donacija, raspoređivanje volontera, nastojao ih je efikasno usmjeriti tamo gdje bi njihov rad bio od najveće pomoći", kaže Pablo Benson.

Donacije i volonteri se stalno kreću kroz crkvu, koja je jedan od distributivnih centara. Tu stižu odjeća, pelene, hrana, proizvodi za čišćenje, baterije, svijeće, čak i generatori. Napolju se volonteri raspoređuju u grupe koje pomoć i hranu nose u centre za pomoć u najgore pogođena područja, kao što je jedan kvart na Stejten Ajlendu.

"Upravo smo donijeli zalihe za čišćenje. Sve nosimo i u Organizaciju Veterana ratova u inostranstvu, jer niko ovdje ne zna šta im možemo odnijeti", kaže jedna od volonterki.

Ovdje smo dobili nešto hrane i nešto tople garderobe. Potrebna nam je topla odjeća, jer bez nje ne možemo preživjeti noć", kaže jedna od žrtava uragana.

A u crkvi u Bruklinu, dok se približavala nova oluja, volonteri kuvari su pojačavali svoja nastojanja da pripreme dva topla obroka dnevno za distribuciju u područja koja još uvijek nemaju struju i grijanje. Organizatori kažu da će se napori pružanja pomoći nastaviti sve dok to bude potrebno. A kada više ne bude potrebno, pokret "Occupy" će se vratiti izgradnji održivijih zajednica ne samo u gradu, nego i šire.

Bonus video: