ZDRAVE PROMJENE

U Kongres i Senat SAD-a izabran rekordan broj žena

Rekordan broj žena dobio je mandate u Senatu i Predstavničkom domu nakon Obamine pobjede na izborima čime je načeta tradicionalna muška prevlast u tijelima zakonodavne vlasti SAD-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 23:20h

U Senatu koji ima 100 članova, nakon pobjede Baraka Obame na nedavnim izborima, biće 20 žena, u Predstavničkom domu od 435 zastupničkih mjesta 81 je pripalo ženama, a u nekoliko izbornih okruga još se čekaju konačni rezultati. Zastupljenost žena u Kongresu u protekle dvije decenije se udeseterostručila, po podacima liberalne političke grupe "Emily's List".

U nekoliko američkih saveznih država žene su prvi puta izabrane u Senat, uključujući Masačusets, Nebrasku i Viskonsin u kojem je član demokratske partije Tami Boldvin postala i prva senatorka koja se otvoreno izjašnjava kao lezbijka. Žensku predstavnicu prvi put je dobilo više izbornih okruga, a država Nju Hampšire je prva koja je izabrala potpuno žensko predstavništvo u Kongresu i guvernerku.

"Ovi su izbori ponudili jasan izbor između onih koji žele da idu naprijed i onih koji žele da vrate sat unazad kako bi ženama uskratili jednake plate i pristup preventivnoj zdravstvenoj zaštiti i kontroli rađanja", rekla je predstavnica grupe "Emily's List" u izjavi.

Osuđen 8 puta za prevaru i izabran za zastupnika u Kongresu

Američki list "Huffington Post" pokazao je svojim pisanjem da ipak nije sve sjajno i bajno prošlo kod izbora novih zastupnika u Kongres SAD-a. Brajan Benks u periodu između 1998. do 2004. godine je osuđen osam puta za plasiranje lažnih čekova i prevare s kreditnim karticama. Uprkos tome, prekjuče je u trci za mjesto u Kongresu u američkoj saveznoj državi Mičigen uspio da osvoji 68 posto glasova birača, prenosi "Huffington Post".

'Moji prestupi su dio moje prošlosti. U međuvremenu sam završio pravni fakultet i radim na doktoratu. Radujem se borbi i radu na tome da naša zajednica postane čišća, jača i sigurnija', poručio je Benks.

Ipak, još prošle nedjelje Benks je dobio nalog od suda da mora da plati 3.751 dolar najamnine za stan u Detroitu, a nedjelju dana prije toga iz stana ga je zbog neplaćanja najamnine i pisanja nevažećih čekova izbacila jedna žena uz pomoć suda.

Prema kaznenom zakonu države Mičigen, Benks bi mogao biti optužen za namjerno pisanje nevažećeg čeka u iznosu većem od 500 dolara, za što je maksimalna kazna do dvije godine zatvora. Izgleda da to ipak neće imati značjnijeg uticaja na njegovu političku karijeru.

Galerija