Sirijske rakete pale u Izrael

To je treći put u manje od nedjelju dana da se gradjanski rat u Siriji "preliva" na Golansku visoravan. Turska zatražila od NATO-a postavljanja raketa zemlja-vazduh duž granice sa Sirijom
1 komentar(a)
Sirija, Foto: AP
Sirija, Foto: AP
Ažurirano: 08.11.2012. 17:58h

Tri granate ispaljene iz Sirije pale su danas na Golansku visoravan u Izraelu, saopštila je izraelska vojska.

To je treći put u manje od nedjelju dana da se gradjanski rat u Siriji "preliva" na Golansku visoravan. U današnjem granatiranju nije bilo povrijeđenih, a jedna od granata pala je na lokalnu farmu. Izraelski bezbjednosni zvaničnici vjeruju da nije riječ o namjernom granatiranju.

Metak ispaljen iz Sirije pogodio je u ponedjeljak džip izraelske vojske na Golanskoj visoravni, teritoriji koju je Izrael oduzeo od Sirije tokom rata na Bliskom istoku 1967.

Prethodno su u subotu sirijski tenkovi ušli u demilitarizovanu zonu na Golanskoj visoravni.

Od početka sukoba u Siriji u martu 2011, veći broj granata sa sirijske strane eksplodirao je na Golanskoj visoravni.

Turski predsjednik: Neka NATO u Tursku postavi rakete

Turska je članica NATO-a i već je pojačala koncentraciju svojih vojnih snaga duž 910 kilometara granice sa Sirijom, a odgovorila je i na napad na svoju teritoriju, napad koji je bio posljedica sukoba režimskih snaga Bašara al-Asada i pobunjenika u Siriji.

Jedan zvaničnik turskog ministarstva spoljnjih poslova rekao je za Rojters u srijedu da će Ankara poslati službeni zahtjev da NATO postavi rakete Patriot uz granicu, što bi trebalo da zaštiti Tursku od daljeg prelivanja nasilja iz Sirije.

U današnjem razgovoru s novinarima turski predsjednik Gul je rekao da Turska ne namjerava da zarati sa Sirijom već da želi da preduzme korake protiv svake eventualne prijetnje od južnog susjeda.

NATO je već dva puta u Turskoj postavljao rakete zemlja-vazduh Patriot: jednom 1991., a drugi put 2003., oba puta za vrijeme rata u Zalivu. Te su rakete u Tursku prebačene iz Holandije.

NATO je objavio da još nije primio tursku molbu, ali da će svaki zahtjev biti razmotren u Sjevernoatlantskom savjetu, glavnom politčkom upravljačkom tijelu NATO-a.

Bonus video: