Obama ostaje predsjednik SAD!

Obama i Mit Romni su u svim anketama uoči izbori bili gotovo izjednačeni u trci za Bijelu kuću sa neznatnom razlikom u četiri ključne neopredijeljene države
25 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 05:21h

Barak Obama se izborio za novi mandat kao predsjednik SAD. On je pobijedio Republikanca Mita Romnija, a granicu od 270 elektorskih glasova je prešao nakon što je proglašena njegova pobjeda u Ohaju.

5:51 - CNN javlja da je Obama pobijedio u Nevadi i Koloradu.

05:20 CNN javlja da je Obama uzeo i Ohajo, ključnu državu za ishod izbora. To znači da Barak Obama ostaje predsjednik SAD naredne četiri godine.

05:17 Romni uzima Misuri, a Obama Oregon.

05:15 U Kongresu neće biti promjena. Senat ostaje u rukama Demokrata, dok Republikanci zadržavaju kontrolu nad Predstavničkim domom.

05:11 Obama uzima i Ajovu i Novi Meksiko. Da bi Romni pobijedio morao bi da osvoji minimum Ohajo i Floridu plus neku od manjih neopredjeljnih država.

05:04 CNN javlja da Obama uzima i Viskonsin, dok je Romnijeva Sjeverna Karolina koja je prije 4 godine glasala za Obamu. Obama je očekivano osvojio Kaliforniju, Havaje i Vašington, dok je Romni izglasan u Ajdahu i Montani.

04:54 Romni uspješniji u Arizoni. Eksperti CNN-a kažu da vjeruju da će Florida pripasti Obami.

04:12 Romni je uzeo Montanu, a Obama Minesotu. Završeno je glasanje u Ajovi i Nevadi koje mogu biti vrlo bitne.

04:05 Obama uzima Nju Hempšir, a Romni Jutu. Prije je Obama osvojio Pensilvaniju, dok ga je Romni nadjačao u Kanzasu.

04:02 Kao što se i očekivalo, izbori će biti krajnje neizvjesni. U ovom momentu Romni ima 152 elektorska glasa, dok Obama ima 143. Podsjetimo 270 je potrebno za pobjedu. Nema i dalje rezultata iz četiri države koje bi mogle da odluče ko će voditi SAD naredne četiri godine.

Te četiri države su Ohajo, Florida, Virdžinija i Kolorado.

03:22 Obama trifjumfuje u Njujorku (29), Nju Džersiju (14) i Mičigenu (16), koji je prva ozbiljna pobjeda.

Romni je je dobio sljedeće države: Kanzas (6), Luizijana (8), Nebraska (3/5), Severna Dakota (3), Južna Dakota (3), Teksas (38), Vajoming (3), Misisipi (6)

02:16 Romni pobjeđuje u Džordžiji, i to je 16 elektorskih glasova za njega.

02:09 U ovom trenutku Obama ima 64 elektorska glasa, dok Romni ima 40

02:00 Najnovije CNN projekcije: Obama osvaja većinu u Konektikatu, Delaveru, Vašingtonu (Distrikt Kolumbija), Ilionisu, Mejnu (3 od 4 glasa), Merilendu, Masačusetsu i Rod Ajlendu. Romni osvaja Oklahomu.

01:42 Mit Romni je slavio i Južnoj Karolini, projekcija je CNN-a.

01:33 Romni prema CNN-u pobjeđuje u Zapadnoj Virdžiniji, koja nosi 5 elektorskih glasova.

01:24 Romni i definitivno slavi u Indijani, javlja CNN. Obama je na prošlim izborima pobijedio Džona Mekejna u Indijani. Indijana nosi 11 elektorskih glasova.

Interesantno je da izlazna anketa u Virdžiniji pokazuje da je stanje 49%:49%

01:04 Projekcije CNN-a pokazuju da je Obama pobijedio u Vermontu koji nosi tri elektorska glasa, dok je izvjesno da Kentaki pripada Romniju i da može da računa na 8 glasova.

01:00 Američki mediji javljaju da su trenutne procjene pokazuju da je izlaznost na ovim izborima rekordna. Negdje se čekalo i do 7 sati u redovima za glasanje.

00:48 U Indijani i Kentakiju je završeno glasanje, a očekivano prvi rezultati pokazuju da je Mit Romni pobijedio u tim državama.

00:40 CNN javlja prve rezultate izlazne ankete koji idu u prilog Mitu Romniju.

Čak 60 odsto izašlih je kazalo da je ekonomija glavno pitanje, a 51 odsto smatra da bi Romni bolje rješavao ekonomska pitanje.

Sa druge strane prednost Obami oko tih pitanja daje 44 odsto građana SAD.

Demokrata Barak Obama i njegov suparnik Republikanac Mit Romni u trci su za izbor predsjednika SAD.

Oni su u svim anketama uoči izbori bili gotovo izjednačeni u trci za Bijelu kuću sa neznatnom razlikom u četiri ključne neopredijeljene države.

Upravo iz Virdžinije će prvo stići procjene rezultata.

Te četiri države su Ohajo, Florida, Virdžinija i Kolorado.

Podsjetimo, elektorski sistem, u kojem kandidati u svakoj državi osvajaju glasove delegate po principu "pobjednik uzima sve", osim Nebraske i Mejna gdje se dodjeljuju proporcionalno, predmet je mnogih kritika i sporenja, ali ima svoje uporište u istorijskim razlozima i federalnom uređenju SAD.

Ovakav sistem glasanja može da donese više nezgodnih anomalija od koji je najvažnija ta da neki kandidat može dobiti više glasova birača na nacionalnom nivou, ali da ipak izgubiti izbore. Na primjer, u nekim državama može odnijeti ubjedljivu pobjedu, dok u drugim, odlučujućim, može izgubiti s par glasova razlike.

Galerija

Bonus video: